Az osztrák fővárosban különleges installációt állítottak a Herminengassén összegyűjtött áldozatok emlékére.

Metróállomáson állított fel installációt a bécsi Wiener Linien nevű közlekedési vállalat azok emlékére, akiket 75 évvel ezelőtt zsidó származásuk miatt a Herminengasse nevű utca területén tartottak fogva.

A történészek szerint a holokauszt során több száz embert kínoztak a Herminengasse közelében lévő épületekben, ahonnan több mint 40 000 főt az aspangbanhofi vonatállomásra szállítottak, majd haláltáborokba küldték őket.

A helyszínhez legközelebbi állomás falán fekete vonalakkal mutatják be azokat az áldozatokat, akiket sikerült azonosítaniuk a történészeknek. Az installáció csütörtöki átadó ünnepségén zsidó vezetők mellett politikusok és közel 120 tovább érdeklődő is részt vett – derül ki a Jewish Telegraphic Agency honlapján közzé tett írásból.

„Az utcában két ház mini koncentrációs táborként működött, ahol a zsidókat tömegesen tartottak fogva mindaddig, míg furgonokra tették őket” – mondta az átadón Tina Walzer történész, aki személyesen is részt vett a kutatásokban. „Mindez nyilvánosan történt, fényes nappal, egy olyan utcán, ahol sok nem zsidó élt. Mindenki látta, hogy mi zajlik” – hangsúlyozta Walzer.

zsido.com

Kép forrása: JTA