Angela Merkel a német történelem legsötétebb fejezetének nevezte a kristályéjszaka néven elhíresült, 1938. november 9-i zsidóellenes náci pogromot. Arra szólította fel honfitársait, hogy semmilyen formában ne tűrjék el az antiszemitizmust.

A német kancellár szokásos hétvégi videoüzenetét a náci pogrom közelgő 75. évfordulójának szentelte.
Minden állampolgár bátorságára szükség van
Az évforduló kapcsán Merkel hangsúlyozta az emlékezés fontosságát. Utalt arra, hogy a szövetségi kormány, de a tartományok is különböző programokat dolgoztak ki az antiszemitizmus, illetve a szélsőségesség minden formája ellen. Szükség van minden egyes állampolgár bátorságára – jelentette ki, hozzátéve, hogy az antiszemitizmus semmilyen formában nem tűrhető. Angela Merkel megelégedéssel szólt arról, hogy a zsidó emberek élete ismét kiteljesedett Németországban. Kormánya támogatja ezt – hangsúlyozta a kancellár, aki a zsidó vallásúak integrációjának előmozdításáért külön köszönetet mondott a Németországi Zsidók Központi Tanácsának.

Egy másik november 9.
Üzenetében a kancellár utalt arra is, hogy november 9. évtizedekkel később ismét a német történelem része lett. Emlékeztetett 1989. november 9-re, a hírhedt berlini fal leomlásának a napjára, amelyet az öröm és a remény napjának nevezett. Ez a nap azt bizonyította, hogy a demokrácia és a jogállamiság békés úton is biztosítható – jelentette ki.

A német nyelvű  riport itt látható
 

C-Press

Megszakítás