A National Interest amerikai magazin a világ legjobb tankjai közé választotta az izraeli Merkava-IV tankot. Dobogós lett még az orosz T-40-es és az amerikai M1-Abrams típus is.

A Merkava sorozat első darabját Jiszráel Tál dandártábornok álmodta meg a jom kipuri háború (1973) után. A tank 1978-ban állt hadrendbe, és az 1982-es libanoni háborúban vetették be először komoly ütközetben. Azóta több mint 2000 darab, különböző Merkava tank készült. A legújabb típus a Merkava-IV Barak, melyet 2020-tól rendszeresítenek majd. Ez már egy „okostank” lesz, melyben rengeteg szenzor gyűjti az adatokat és továbbítja azokat a személyzetnek, a közelben lévő harci járműveknek és a távoli parancsnokságnak. Az új modell számítógép vezérelte fegyverei automatikus módon, menet közben is képesek semlegesíteni a szárazföldi és légi támadásokat. A tank környezetét egy 360 fokban működő kamera pásztázza, mely a képet a parancsnok sisakjába épített kijelzőnek közvetíti, így a tank elhagyása nélkül kontrollálhatják a jármű környezetét.

A IV-es modellt már a Trophy Aktív Védelmi Rendszerrel (APS) szerelték fel, ami az első olyan berendezés a világon, amely képes megvédeni a harckocsit az ellene kilőtt, irányított páncéltörő rakétáktól.

„E tank kifejlesztését az motiválta, hogy Izrael egy apró ország, ahol akár egy katona elvesztése is megrázza az egész országot. A legfontosabb cél a tűzerő mellett a tank személyzetének maximális védelme volt. A tank tornya és homlokburkolata maximális vastagságú páncélzatot és ék alakú kiképzést kapott, hogy a lehető legnagyobb védelmet nyújtsa a benne ülőknek. Egy ekkora ország számára hatalmas eredmény egy teljesen új kategóriájú harckocsi megalkotása” – áll a magazin cikkében.

A legnagyobb áttörést a Trophy rendszer jelenti, amelyet az izraeli Rafael hadiipari vállalat fejlesztett ki. A tankot négy radarral szerelték fel, amelyek érzékelik a közeledő rakétákat – legyenek azok egyszerűbb, vállról indítható RPG lövedékek, vagy fejlettebb, irányítható ATGM rakéták. Támadás esetén a tank sörétszerű ellenlövedékekkel védekezik.

A rendszert 2009-ben fejlesztették ki, és két évvel később állították hadrendbe. Az igazi vizsgát a 2014-es gázai hadjáratban tette le, melynek során egyetlen izraeli tankot sem sikerült megsemmisíteni. A Merkava IV-es után a rendszert feltehetően az izraeli fejlesztésű Namer nehéz harci jármű és az Éjtán páncélozott szállítójármű is megkapja. Az amerikai hadsereg 200 millió dollár értékben rendelt a Trophyból, amellyel az Abrams tankokat és a Stryker páncélozott járművet szerelik fel. Az amerikai teszteken a rendszer az ellenséges rakéták 95%-át megsemmisítette.

zsido.com

Forrás: JPost

Megszakítás