Az izraeli hadsereg bemutatta új fejlesztéseit

Az izraeli védelmi minisztérium fegyverfejlesztési részlege kilenc új technológiai fejlesztést mutatott be, köztük két, legénység nélküli tengeralattjárót és egy hibrid meghajtású tankot, melyek az elkövetkező években állítanak  az Izraeli Védelmi Erők (Cáhál) szolgálatába.

Bizonyos harceszközök fejlesztése a végéhez közeledik, és a hadsereg vezetése már a rendszerbe állításukat tervezi, mások még csak a tervezési fázisban vannak és évekbe telhet, mire bevetésre készek lesznek.

A minisztérium fegyverfejlesztési hivatala külföldi és izraeli vállalatokkal együttműködve fejlesztette ki az új eszközöket, és az egyik projektbe bevontak egy állami egyetemet is. A hivatal irányítása alá több ezer dolgozó és több száz katona tartozik, akik összesen 1500 védelmi fejlesztésért felelősek.

A hivatal vezetője, Dániel Gold nyugalmazott dandártábornok elmondta: “Igyekszünk kitörni a hagyományos gondolkodásmód kereteiből, mely jellemzően felülről akar döntéseket erőltetni az alsóbb szintekre. A hivatal kapcsolatban áll a katonákkal, hogy felmérhessük az igényeket és a szükségleteket, és ezek figyelembe vételével hajtsuk végre a fejlesztéseket.” A dandártábornok szerint kiemelt feladataik közé tartozik a jövőkutatás, azaz a következő háborúk modellezése, a várhatóan felhasználni kívánt technológiák figyelembe vételével.

A bemutatott technikai fejlesztések közül a Kármel páncélozott harckocsi került leginkább a fókuszba, melyet az izraeli hadsereg legendás tankja, a negyven éve használatban lévő Merkava utódjának szánnak. Az új, hibrid meghajtású tank akkumulátorokkal támogatott gázturbinás motorral működik, ami jelentős üzemanyag-megtakarítást tesz lehetővé.

A Kármel tank

Jelenleg a Merkava nemcsak a páncélos hadosztályok fő ütőereje, hanem a Namer páncélozott személyszállító jármű műszaki alapját is adja. A tervek szerint a Kármel is hasonló funkciót tölt majd be, és minden eleme javítható lesz, az ágyútól az aknamentesítőig. Az új harckocsi további előnye, hogy csupán kétfős személyzetet igényel, szemben a Merkavával, melyben négy katona teljesít szolgálatot.

A minisztérium szerint a Kármel “könnyű, kicsi, gyors, halálos, tartós, könnyen kezelhető és viszonylag olcsó lesz”.

A fegyverfejlesztési hivatal két, legénység nélkül működő tengeralattjárót is bemutatott. A nagyobbik hajó a Készáron nevet kapta és kifejezetten hírszerzési feladatokra készült, a kisebbik, még név nélküli modell pedig kutatási célokra lesz alkalmas. Fejlesztésében a Bár-Ilán Egyetem szakemberei működtek közre. A hasonló tengeralattjárók árának mindössze egyharmadába kerül, azonban tudásban túlszárnyalja őket, mert képes lebegni és minden irányba mozogni.

A hivatal három új típusú drónt is bemutatott, melyek közülük kettő szállítási feladatokat lát el, a harmadik pedig egy támadó drón, mely egy gépkarabélyt cipel magával. A fejlesztés célja olyan távirányítású járművek létrehozatala volt, melyek képesek 8 km-t repülni, miközben 150 liternyi vagy 60 kg-nyi terhet juttatnak egy előre kijelölt helyre, majd vissza is térnek onnan kiindulási bázisukra. Két izraeli cég mutatott be az elvárásoknak megfelelő modellt, melyek teljesen eltérő koncepció mentén készültek. Az egyik egy miniatűr helikopterre hasonlít, teherbírása 180 kg, csúcssebessége 150 km/h. A másik modell egy sok rotorral felszerelt jármű, mely sokkal kisebb vetélytársánál, de teherbírása és sebessége is alacsonyabb. A hadseregben még nem született döntés arról, hogy melyik modellt rendszeresítik majd. Bemutatták a még fejlesztés alatt álló támadó drónt is, melyet egy amerikai cég készít. A fegyver előnye, hogy váratlanul képes lecsapni az ellenségre, miközben az irányító személyzet nem teszi ki magát veszélynek.

A támadó drón bevetésen

A bemutatón nagy szerepet kaptak az önvezető járművek is. Megjelentek a már eddig is használt modellek – teherautók, buldózerek – módosított változatai és teljesen új járművek is. A hadsereg kis számban már rendszeresített önvezető járműveket, melyek legnagyobb előnye, hogy a harctéren nincs szükség a katonák életének kockáztatására.

Egy olyan, új fegyverrendszert is bemutattak, mely képes követni az ellenség mozgását, és ezzel megóvni az ártatlan járókelők életét. A fegyvert használó katona egy elektrooptikai célzórendszert használ, mely egyetlen gombnyomással rögzíti a célpontot, s a fegyver ezt követően csak a célpontra tüzel. “Az eddigi tesztek bebizonyították, hogy a rendszer használata jelentősen megnövelte a pontos találatok arányát, és így csökkent a járókelőket érő lövések száma.” – nyilatkozta a minisztérium. A fegyver különösen hasznos a sűrűn lakott, városi területen végrehajtott akciók során, mely a terrorizmus elleni harc egyik jellemző helyszíne.

Izraeli tengeralattjáró kikötés közben

Forrás: TOI