A nemzedék egyik kimagasló rabbijának temetésén több tízezren vettek részt az izraeli Bnéj-Brákban, így a városban teljesen leállt a közlekedés. Egy otthonában ragadt, kétségbeesett menyasszony a Hácálá mentőszolgálattól kért segítséget, hogy le ne késse a saját esküvőjét – írja az Arutz7.

Szerda hajnalban, életének 95. évében elhunyt Simon Bádáni rabbi, a keleti származású, háredi zsidóság szellemi atyja. A zsidó szokásoknak megfelelően a lehető leghamarabb megtartották a temetést, így a folyamatosan érkező gyászolóktól szerda délelőtt már mozdulni sem lehetett a Tel-Aviv mellett fekvő ortodox nagyváros útjain. A kedd éjszaka nyugovóra térő menyasszony nem tudhatta, hogy másnap szinte esélye sem lesz eljutni a saját esküvőjére. A helyzetet nehezítette, hogy a hölgy a bnéj-bráki temető közelében él, melynek környékén nagyon hamar óriási tömeg gyűlt össze a temetésre. Mivel az eseményt a vallásos mentőszolgálat, a Hácálá biztosította, az aggódó család felvette a kapcsolatot a szervezet elnökével, Efi Feldmannal és a segítségét kérte. Feldman nem késlekedett és a egy szolgálatból visszatérő mentőautót küldött menyasszonyért, és az díjmentesen az esküvő helyszínére szállította őt.

„Éppen zajlott a temetés és az utcákon elképzelhetetlen mennyiségű ember hömpölygött, amikor egy fiatalember hozzám lépett: ’A nővéremnek ma lesz az esküvője, de minden utat lezártak. Sem autóval, sem taxival nem lehet közlekedni. Gyalog sem tud nekiindulni, mert nem lenne képes áttörni a gyászolók tömegén a város másik felén lévő rendezvényteremig’ – mondta. Ekkor felhívtam a diszpécser-szolgálatunkat és engedélyt kértem, hogy mentőautót küldhessek érte. Egy gépkocsi éppen akkor tért vissza a szolgátból és még a környéken volt, ezért azt kértem tőlük, hogy mielőtt visszatérnének a bázisra, vegyék fel a menyasszonyt. A mentőnek természetesen helyet adtak az utakon, így hamar az esküvő helyszínére ért. A család boldogsága leírhatatlan volt” – mesélte Feldman.

„A sikeres akció végén egyébként súlyos baleset történt a közeli 4-es főúton, így a mentő személyzete azonnal megkezdhette a sérültek ellátását” – tette hozzá.

Fotó: United Hatzalah