Sokévnyi tervezés, szervezés és engedélyek beszerzése után a közelmúltban zöld utat kapott egy új, lubavicsi haszidok számára felépítendő izraeli település megalapítása a Negev-sivatag északi határán, a Játir erdőség közelében. Az új város az Or Chábád nevet viseli majd – írja a chabad.org.

Először a harminc alapító család költözik majd az új településre. Egy részük tősgyökeres izraeli, mások külföldről vándoroltak be.

Céljuk, hogy Or Chábád egy olyan népszerű turisztikai célponttá váljon, ahol meg lehet tapasztalni egy autentikus haszid közösség hangulatát. A lakóházak mellett emiatt ötcsillagos szálloda, turisztikai központ, vendégházak és oktatási központ is épül majd.

Az alapítók között van Sholom Ber és Malky Shuchat, akik Kanadából költöztek Haifára hat évvel ezelőtt. Sholom Ber éppen posztdoktori képzésen vesz részt a Technion Egyetemen.

„Különleges érzés alapítónak lenni. Mindig is az volt a vágyunk, hogy a természet közelében éljünk, egy színes, de azonos célért munkálkodó közösség tagjaiként. Or Chábádban megvalósulhat az álmunk”

– mondta Malky.

„Ezen a településen mindenkinek lesz elég tér és mindenki kiaknázhatja a saját tehetségét”

– tette hozzá.

Or Chábád megalapítása hatalmas feladat volt, melyben számos szervezet és állami hivatal nyújtott segítséget. A Negev és a Gálil fejlesztését segíő nonprofit Or Mozgalom kilenc éven át segítette az alapítókat az izraeli bürokráciával folytatott küzdelmükben. „Ez a település több ezer embernek lesz az otthona, akik számára munkahelyek is létesülnek a turizmus, a technológia és az oktatás területén. Úgy vélem, hogy ez a sikeres projekt ösztönzi majd a bevándorlást és a Negev benépesítését is” – mondta Roni Flamer, a szervezet igazgatója.

Or Chábád megálmodói sok segítséget kaptak az izraeli lubavicsi mozgalom vezetőitől is, különösen Árje Lemberg rabbitól, a Szentföldi Chábád Hászidok Szevezete elnökétől, illetve a közeli Beer Seva és Arad lubavicsi rabbijatól.

„Ámulatba ejtő az a lelkesedés, melyet az alapító családoktól látunk. Rengeteg nehézségen kellett átverekedniük magukat, de mindez nem szegte kedvüket. Tiszteltre méltó az eltökéltségük, mellyel a Rebbe vízióját próbálják megvalósítani egy olyan település létrehozásával, mely nemcsak a külső szépségre törekszik, hanem a szilárd spirituális alapok megteremtésére is”

– mondta Lemberg rabbi.

A következő hónapokban érkeznek az első, előre gyártott, ideiglenes házak Or Chábádba, melyek addig szolgálnak az első harminc család otthonául, ameddig az első építkezési szakasz ötszáz lakása fel nem épül.

 

Megszakítás