Élve vagy halva.

Mint korábbi cikkünkben megírtuk, a belga légitársaság egy palesztin csoport nyomására eltávolította fedélzeti menüjéből a somroni Áriel városa mellett készülő édességet, mert az „megszállt területről” származik. Az Achva édességgyárban egyébként főleg arab munkások dolgoznak, akiket – zsidó kollégáikhoz hasonlóan – megilletnek az izraeli bér-, valamint munkafeltételek, és jelentősen többet keresnek, mintha a Palesztin Autonómia területén vállalnának munkát. (Arról, hogy a palesztin munkavállalók miért szeretnek izraeli cégeknél dolgozni, itt lehet részletesebben olvasni.)

Az izraeli külügyminisztérium nagy erőfeszítést tett az elmúlt héten annak érdekében, hogy a döntés megváltoztatására bírja a légitársaságot. Elsősorban azt emelték ki, hogy a zsidók és arabok közös munkája segíti elő a békét, nem pedig a különböző bojkottfelhívások.  Érvelésük sikert aratott, mert a Brussels Airlines levélben értesítette a zsidó állam brüsszeli nagykövetét a halva bojkottjának megszüntetéséről. „Világossá szeretnénk tenni, hogy az Achva cég továbbra is az egyik fontos beszállító partnerünk lesz, s nem különböztetjük meg hátrányosan termékeit a gyár elhelyezkedése miatt. Továbbra is felszolgáljuk az Achva termékeket járatainkon, s nagyra értékeljük a gyárnak a társadalom jobbításában betöltött szerepét” – írták.

Az édesség eltávolítása korábban nagy vihart kavart a Kneszetben. Járiv Levin turisztikai miniszter egyenesen a Brussels Airlines Izrael légteréből való kitiltásával fenyegetőzött: „Egy ilyen cégnek nincs helye Izrael egén, és a nevét sem szabadna feltüntetni a Ben-Gurion repülőtér kijelzőin” – mondta a Likud párt politikusa. A légitársaság visszakozását hallva Levin megenyhült, és kijelentette: „Jehuda, Somron, a Jordán-völgye és a Golán-fennsík nagyszerű termelőivel összefogva felülkerekedünk minden olyan törekvésen, melyek megkérdőjelezik jogunkat ahhoz, hogy a saját földünkön építsünk és alkossunk”.

Forrás: Arutz7

Megszakítás