Izraeli arab munkajogász: a palesztinok számára a munkakörülmények sokkal kedvezőbbek az izraeli cégeknél, mint a Palesztin Hatóság területén

A média tele van azokkal a történetekkel, amelyek a palesztinokat sanyargató, „elnyomó Izraelről” szólnak. Ezek az elbeszélések általában arra futnak ki, hogy amennyiben a palesztinoknak saját államuk lenne, amit saját maguknak rendezhetnének be, akkor minden probléma megoldódna és a palesztin emberek sorsa jobbra fordulna.

A Palestinian Media Watch egyik riportjából azonban kiderül, hogy a palesztin társadalom nagyon sok tagja úgy véli, hogy a helyzet – legalábbis ami a munkavállalói jogokat illeti – messze nem ilyen egyszerű. Ezt bizonyítja a palesztin munkavállalóknak az a nyilvánvaló törekvése, hogy inkább izraeli, mint a Palesztin Hatóság felügyelete alatt álló vállalatoknál dolgozhassanak – írja elemzésében az Arutz Sheva.

A munkakörülmények Izraelben és a telepesek által létrehozott településeken sokkal kedvezőbbek a palesztinok számára, mint a Palesztin Hatóság területén – állítja az az izraeli arab munkajogász, aki a Palesztin Hatóság hivatalos tévécsatornájának egyik műsorában beszélt a jelenségről. Szerinte a munkakörülmények annyival jobbak Izraelben, hogy a palesztinok ott szeretnének dolgozni vagy rákényszerülnek, hogy ott dolgozzanak.

Khaled Dukhi azt is kifejtette a palesztin tévében, hogy az izraeli munkajogi törvények nagyon jók, mert nem tesznek különbséget férfi és nő, izraeli és palesztin között. Elmondása szerint az Izraelben és a telepesek által létrehozott településeken dolgozó palesztinok egyedül azért szenvednek el hátrányokat, mert a palesztin közvetítők „ellopják” a fizetésük egy részét.

„A palesztin női dolgozók az izraeli mezőgazdasági szektorban rengeteg jogot élveznek, éppen úgy mint az izraeli dolgozók. A jövedelem meghaladja a minimálbért, évenként 14 szabadnap jár (már az első négy évben), 2000 sékel erejéig fizetik a betegszabadságot, és a munkaszüneti napok után is kapnak bért – függetlenül attól, hogy zsidó vagy iszlám ünnepről van szó” – sorolta a tévéműsorban az izraeli arab munkajogász, majd így folytatta: „A valóságban a palesztin dolgozók, különösen a palesztin női dolgozók, végül nem kapják meg a felsoroltakat. És miért nem? Mert a palesztin közvetítők elveszik a fizetésük 50, 60 vagy akár 70 százalékát. Ha a napi bérük 180 sékel, akkor végül marad nekik 60. A közvetítők ellopják a jövedelem kétharmadát. Elnézését kérek a lopás szó használatáért, de ez a precíz kifejezés.”

Ugyanennek a tévéműsornak egy másik adásában Qassem Abu Hadwan, egy hebroni munkás arról beszélt, hogy a palesztinok kénytelenek Izraelben dolgozni, mert a palesztin munkaadók kizsákmányolják őket és kevesebb mint a fele bért fizetik, mint az izraeliek. Úgy véli, a palesztin vállaltokat érintő ellenőrzések hiánya miatt kényszerülnek a dolgozók Izraelben munkát találni. A Palesztin Hatóság területén senki nem ad nekik annyit, mint amennyit megérdemelnek a munkájuk alapján, mondja. Bár szerinte az izraeli munkaadók is kizsákmányolják a palesztin dolgozókat, de legalább megadják nekik azt, amire jogosultak.

A műsorban végül arra jutottak, hogy a Palesztin Hatóság területén is szükség lenne fejlesztésekre és a dolgozók jogainak elismerésére.  

Több száz új dolgozót vesz fel a SodaStream Dél-Izraelben

A sikeres izraeli vállalat korábban „Ciszjordániában” működött, emiatt a BDS-mozgalom céltáblájára került. Az izraeli „megszállás” ellen tiltakozó nemzetközi bojkott-mozgalom hatására a SodaStream kénytelen volt bezárni gyárát Maale Adumim-ban, majd 2015-ben Dél-Izraelbe költözött.

Employees work at the new SodaStream factory built deep in Israel's Negev Desert next to the city of Rahat, Israel, that will replace the West Bank facility when it shuts down in two weeks time, Wednesday, Sept. 2, 2015.  The chief executive of SodaStream, Daniel Birnbaum announced the shuttering of its West Bank factory in the face of international boycott calls, accusing company critics of anti-Semitism, but the Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) international boycott campaign declared a victory and said its pressure was behind the decision.  (Photo/Dan Balilty)

A BDS annak ellenére támadta a SodaStream-et, hogy az oslói megállapodás értelmében a West Bank C-zónája, ahol a gyár létesült, Izrael által adminisztrált területnek számít. Az Izrael-ellenes szervezetek azonban ebben az esetben sem bonyolódtak bele túlzottan a részletekbe, sommásan Izrael által megszállt területekről beszéltek végig.

A kényszerű döntés következtében 500 palesztin munkavállaló vesztette el azonnal az állását. Az eredetileg ötszáz izraeli és nyolcszáz palesztin munkást foglalkoztató üzem a 20-30 százalékos munkanélküliség által sújtott területen a négyszeresét fizette a palesztin átlagbérnek, mintegy ötezer ember ellátásáról gondoskodva.

Azóta a cég a Negev-sivatag térségének egyik legnagyobb foglalkoztatójává vált. A Rahat település melletti ipari parkba áttelepült vállalat jelenleg 1400 embernek ad munkát, a munkavállalók harmada a környező területeken élő beduin arab.

A Jewish Telegraphic Agency tudósítása szerint a gyár a következő hetekben újabb 70 munkavállalóval bővíti csapatát.

 

Munkatársunktól