Az édességet előállító üzemben arabokat is alkalmaznak, az étlapról mégis eltávolították az izraeli halvát egy palesztin-barát szervezet kérésére.

„Vitatottnak” nevezte az izraeli halva édességet a belga Brussels Airlines nevű légitársaság, amely nemrég úgy döntött, hogy véglegesen leveszi étlapjáról a vaníliaízű szezámos rudakat. A népszerű izraeli csemegét eddig Tel-Aviv és Brüsszel között szolgálták fel az utasok számára.

A támadott ételt az izraeli Achva nevű cég gyárában készítik, Ariel városához közel, Jehuda és Somron területén. Az édesség felszolgálása ellen a Palestine Solidarity Movement (PSM) nevű szervezet tett panaszt azután, hogy egy utas hozzájuk fordult elégedetlenségével – olvasható a Jewish Telegraphic Agency honlapján.

„Hatalmas nemzetközi közönség kiszolgálását végző légitársaság vagyunk, felelőek vagyunk azért, hogy olyan termékeket ajánljunk, amelyek mindenki számára kielégítőek” – szerepelt a Brussels Airlines nyilatkozatában. „Emiatt úgy döntöttünk, hogy levesszük a halva rudakat az étlapról és más termékkel helyettesítjük”.

halva

A történtek után a PSM további lépéseket sürgetett. „A belga külügyminisztériumnak további lépéseket kell tennie, hogy a nemzeti vállalatok ne vásárolhassanak termékeket a zsidó telepekről” – írták nyilatkozatukban.

Az ügy kapcsán Yaakov Malach, az Achva tulajdonosa is megszólalt, aki elmondta, hogy vállalatában igazi együttműködés zajlik; zsidók arabokkal és palesztin alkalmazottakkal együtt végzik a munkájukat. „A béke innen ered és nem a légitársaságoktól. A béke itt jelenik meg, ahol az emberek egymás mellett dolgoznak” – fogalmazott Malach.

zsido.com

 

Képek forrása: Webdigital/Realfoods