A kosárlabda liga megszállt területnek nevezte Palesztinát.

Üdvözölte az sportért és kultúráért felelős izraeli miniszter, hogy az NBA illetékesei eltávolították az amerikai kosárlabda liga honlapjáról azt az opciót, amivel valaki a „Palesztina – megszállt terület” lakójaként tudja magát regisztrálni.

Ez az NBA oldalának azon a részén volt, ahol a rajongók a világ minden tájáról szavazhatnak kedvenceikre a közelgő All-Star meccs alkalmából. Miri Regev miniszter ezt megelőzően levelet írt Adam Silvernek, az NBA vezetőjének, és kérte, hogy mihamarabb cselekedjen a módosítás ügyében – derül ki a jta.org cikkéből.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy ezzel az opcióval az NBA legitimálja Izrael Állam felosztását, ellentétben az amerikai kormány hivatalos álláspontjával és azzal, hogy az elnök elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Az izraeli külügyminiszter is levelet küldött az NBA irányítóinak, amiben emlékeztettet arra, hogy nemrég az izraeli nagykövet is felszólított mindenkit arra, hogy ne használja a „megszállt területek” terminust Júdea és Szamária kapcsán.

Az NBA vezetősége közölte, hogy a listát nem ők állították össze és amint észlelték a problémát, módisítottak és egyben bocsánatot kérnek. Mostantól csak a „Palesztin területek” opció érhető el, megszállás nélkül. 

zsido.com

Kép: jta.org