2014-et a magyar kormány a Magyar Holokauszt Emlékévének nyilvánította. Ahogy közeleg a Soa 70. évfordulója, úgy körvonalazódnak a megemlékezéssel kapcsolatos programok. Tóth Gábor, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség program koordinátora elmondta: elsősorban az oktatásra és a mai magyar zsidóság megismertetésére helyezik a hangsúlyt. 

„A VII. és a III. kerülettel is tervezünk együttműködést. Ezek között szerepel a zsidóságot bemutató vetélkedő iskolások-nak, zsinagóga túra, valamint különböző kiállítások.” – foglalta össze az emlékévre készülő programokat Tóth Gábor. Elmondta továbbá, hogy készül egy külön applikáció okostelefonokra, amelyekkel interaktívvá tehetőek lesznek ezek a programok. Korábbi tapasztalataik alapján úgy látja, hogy ezek az interaktív lehetőségek nagyon népszerűvé teszik a programokat a fiatalok körében, akik elsődleges célcsportjai az EMIH zsidóságot megismertető programjának.

Október elején a kormány másfél milliárd forintos alapot hozott létre olyan civil és önkormányzati kezdeményezések támogatására, melyek kapcsolatosak a 2014-es emlékévvel. A kezdeményezés célja, hogy az emlékévet, annak céljait a magyarországi zsidó közösségek bevonásával megismertessék a társadalommal, segítsék a szembenézést a történelemmel, valamint ösztönözzék a civil szféra aktivitását. – mondta el a sajtótájékoztatón L.Simon László, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke. A pályázat keretében többek közt olyan programokat támogatnak, melyek segítik „a társadalmi emlékezést és emlékeztetést”, bemutatják a helyi közösségeket ért veszteségeket, vagy megismertetik a közönséggel a zsidóság hagyományait.
 

Megszakítás