Az Egység magazin 133. számában több, a hamarosan beköszöntő Ros hásánával kapcsolatos témát is olvashatnak. Így például a Rebbe szava rovatunkban egy olyan levelet közlünk, melyben Menáchem Mendel Schneerson rabbi a sófárfújás különlegességéről írt. Gasztronómiai rovatunk az ünnep egyik különleges élelmiszeréről, a mézről szól: mindent megtudunk a méz vallási jelentőségéről, az ünnephez való kötődéséről és három kü­­lönleges mézes sütemény receptjét is megosztjuk.

Az újság központi témája a 100 éve meghozott triano­ni döntés és annak hatása a zsidó közösségekre. Miköz­ben a Jid­diskájt rovatban Oberlander Báruch rabbi cikkében az új ország­határok okozta háláchikus dilemmákkal ismerkedünk, egyben egy különleges korrajzot is látunk, ami különleges betekintést enged a mindennapi élet nehézségeibe. Róbert Péter történelmi áttekintése mellett Cseh Viktor kultúrtörténeti érdekességekkel egészíti ki a képet.

A rabbi, aki lefordította a Talmudot héberre című írásában Chana Deutsch a nemrég elhunyt Even-Jiszráel Steinsaltz rabbi életét mutatja be. Ugyancsak a Kile rovatban ismerkedhetünk meg a hamarosan megnyíló Bocskai úti zsinagóga vezetőivel, a Stell házaspárral is.

Az újság mellékleteként megtalálhatják a következő év­re szóló falinaptárat, valamint a zsinagógai év tudnivalóit tartalmazó zsidó naptárat is.

Az Egység Magazin archívuma itt található

Megszakítás