A júliusi Egység magazinban a magyar zsidóság múltját, jelenét és jövőjét járjuk körbe. Köves Slomó írásában az 1868-as emancipációs törvénytől kezdve elemzi a magyar zsidók és a közpolitika viszonyrendszerét, amely fontos tanulságul szolgálhat jelenünk alakításához is. Hírt adunk a Tett és Védelem Alapítvány által kezdeményezett antiszemitizmus-kutatásról, ennek kapcsán Bodnár Dániellel, a TEV elnökével is beszélgettünk.

Folytatódik Oberlander Bá­­ruch rabbi írása a strasshofi em­lékekről, a Judapest-ro­vat­ban pedig Balatonfüred zsidó múltjáról, jelenéről és a jövőbeni tervekről olvashatnak.

Egy magyar vallásos zsidó lányka, a 13 éves Gerstetner Ziszi naplójába is beleolvashatunk, ami érdekes adalékokkal szolgál a háború alatti Budapest mindennapjairól a családi eseményektől a bujkálásig.

Interjú készült Katz Dáviddal, akit mostanában a Köves Slomóval folytatott élő adásokból ismerhetünk, korábban ő volt az egyik készítője a Bibsinfo rövidfilmjeinek. A beszélgetésből sok érdekeset megtudhatnak róla azok is, akiknek eddig voltak fenntartásai a fiatalemberrel kapcsolatban.

A Judapest rovat vezetője, Cseh Viktor nyaralni ment Balatonfüredre. Persze ott sem tét­­lenkedett: felderítette a helyi zsi­dóság múltját jelenét és jövőjét.

Gasztro-rovatunkban a kóserság nyaralás közbeni betartásáról esik bővebben szó, fontos ta­nácsokat, praktikákat olvashatunk erről Dénes Anna tol­lából.

Az Egység Magazin archívuma itt található

Megszakítás