Mit tehet az ember, ha szeretné betartani a kóserság szabályait, de nem szeretne lemondani az utazásról, új helyek megismeréséről? Ha olyan városokba, országokba is szeretne eljutni, ahol nincsen kóser élelmiszer? A kóserságot természetesen a nyaralás idejére sem lehet felfüggeszteni. A reggeli és a nap közbeni szendvics, gyümölcs könnyen megoldható, ha elegendő hozzávalót viszünk magunkkal, ám este általában jólesik egy tál főtt étel az elfáradt világlátóknak. Érdemes tehát előre felkészülni, nehogy kóser vacsora nélkül maradjunk egy-egy fárasztó kirándulás után. 

 

A terep feltérképezése

A legelső lépés: előre tájékozódni. Tudjuk meg, úti célunk milyen kóser lehetőségeket kínál. Van-e egy étterem, egy bolt vagy legalább néhány kóser termék? Esetleg olyan élelmiszer-áruház, melynek van különleges ételeket vagy különféle népek konyháinak összetevőit árusító részlege? Van-e Chábád-központ a közelben vagy egy ortodox hitközség étkezdéje? Elsődleges kutatásainkhoz igen kézenfekvő lehetőségként kínálkozik az internet. Megtalálhatjuk a helyi, illetve a legközelebbi Chábád-központ telefonszámát. Megtudhatjuk, adnak-e ki az adott országban/városban rendszeresen frissülő kóser-listát: vagyis létezik-e egy olyan felsorolás, melyből naprakészen megtudhatjuk, hogy van-e olyan, általános kereskedelmi forgalomban kapható áru, melyet az adott hitközség ellenőriz, és ezért nyugodt szívvel megvásárolhatjuk. Van-e például olyan, előre csomagolt kenyér, mely rabbinikus ellenőrzés alatt áll, és adott áruházlánc boltjaiban megvásárolhatjuk. Ha találunk kóser listát, és meggyőződtünk annak érvényességéről, ne felejtsük el kinyomtatni és magunkkal vinni – jó szolgálatot tehet, amikor éhesen kutatunk a megfelelő pékáru után.

A második feladat az adatok valódiságának ellenőrzése. Ha a kezünkben van a kóser étterem telefonszáma, megéri érdeklődni a nyitvatartásról, a nyári menetrendről, nehogy az a kellemetlen meglepetés érjen, hogy a honlapon hívogató éttermet éppen felújítják ottlétünk alatt. A turistaszezontól függetlenül számos kóser étterem zárva tart augusztusban.

 

A szállás különleges feltételei

A felkészülés a szállás kiválasztásával folytatódik: míg mások esetleg a fürdőszobát vagy a szállás felszereltségét tekintik mérvadónak, a kóser konyhát vezető – és a nyaralás során főzni szándékozó –  utazók számára a legfontosabb kérdés: milyen típusú tűzhely van a konyhában. A gáz-, illetve a villanytűzhelyt ugyanis igazán nem ördöngösség kikóserolni: elegendő, ha a tisztára súrolt lapot, vagy rácsot néhány percig teljes lángon hevítjük, lehűtjük, és már használhatjuk is a tűzhelyet. A kerámialapos, illetve az indukciós tűzhely azonban nem kóserolható, így azt nem használhatjuk, ahogyan a szálláson található edényeket és étkészletet sem. Vagyis a szállásunk kiválasztásában meghatározó a tűzhely típusa, hacsak nem viszünk magunkkal egy kis rezsót vagy olyan főzőedényt, mely egyben melegít is.

A fent említett tűzhelyeken kívül a vízforralót is használhatjuk a szálláshelyen. Töltsük tele vízzel, forraljuk fel, öntsük ki a vizet, és már használhatjuk is. Ha a szálláshelyünk biztosít új mosogatószivacsot, azt használhatjuk, ellenkező esetben vigyünk magunkkal, és szerelkezzünk fel néhány konyharuhával, terítővel is. A helyi mosogatószer is tökéletesen megfelel, ám a mosogatómedencét nem használjuk, csak fölötte mosogatunk, és természetesen a szálláshelyen fenntartott mosogatógép sem alkalmas saját, kóser edényeink elmosogatására.

 

A helyi alapanyagok

A zöldségek-gyümölcsök mindenhol kóserek, ezeket tehát nem érdemes magunkkal cipelnünk, ahogyan a tojást sem, nyugodtan beszerezhetjük a helyi piacon vagy szupermarketben. A tojásról azonban érdemes tudni, hogy nagyon sok helyen csak barna héjú tojást lehet venni, ami gyakran véres, vagyis kóser konyhában nem használható, így a felhasználni kívánt tojások számához képest kétszeres mennyiséget kell belőlük beszereznünk. Ha fehér tojás is elérhető, az általában jobb választás, mert csak igen ritkán van közöttük véres. A lisztet, cukrot, sót, tiszta növényi olajat, extra szűz olívaolajat megvásárolhatjuk kósersági pecsét nélkül, ugyanígy az ízesítetlen fekete teát vagy a durumlisztből készült (vagyis tojásmentes) tésztát. A sör, a whiskey és egyéb, szőlőlét nem tartalmazó szeszes italok, a tiszta kakaópor, kávé, rizs szintén nem igényel kósersági tanúsítványt. Azonban a szőlőlé, az ecet, a bor, bármilyen, tejet vagy húst tartalmazó termék, illetve minden feldolgozott élelmiszer kósersági pecsétet követel. Egy kis gyakorlattal azonban megismerkedhetünk néhány, sok helyen felbukkanó szimbólummal. A legismertebb ezek közül az OU, az Orthodox Union jelzése: , a Kosher Brand    vagy a star-K .

Ezekkel a legkülönfélébb termékeken: édességeken, chip­seken, olajon, tésztán, ketchupon, italokon, reggeli­ző­pelyheken, müzliszeleteken stb. találkozhatunk, ér­demes tehát alaposan körülnézni, amikor egy nem ki­fejezetten kóser termékekre szakosodott üzletben vásárolunk. Természetesen, ha nem szeretnénk egy egész üveg olívaolajat vagy egész csomag sót, kávét stb. megvásárolni, vihetünk magunkkal otthonról kis adagokat.

 

Az útikonyha összekészítése

Ha mindezen információknak birtokában vagyunk, megkezdődhet a felkészülés: tervezzük meg, melyik nap milyen ételt főzünk. Repülőgéppel utazunk vagy kocsival? Lesz-e lehetőségünk a magunkkal szállított ételt, például húst vagy tejterméket hűteni? Kell-e vinnünk kenyeret? Az első napra vihetünk otthonról főtt ételt, ez megkönnyíti az érkezést. Gondoljuk át előre, hogy melyik ételhez milyen edényekre és milyen hozzávalókra lesz szükségünk, mit eszünk reggelire, mit viszünk magunkkal a nap közbeni kirándulásokra és mit eszünk este, amikor fáradtan visszaérkezünk a szállásra. Törekedjünk a minimumra – a legegyszerűbb, ha csak tejes és párve vagy csak húsos és párve ételeket tervezünk, mert akkor csak egyféle lábost és fakanalat kell magunkkal vinni.

Ha több napra való kenyeret viszünk magunkkal, az a legjobb, ha érkezéskor a következő napi adag kivételével mindent beteszünk a mélyhűtőbe, így minden nap friss pékárut fogyaszthatunk. Egy csomag kuszkusz, néhány doboz tonhal tartalékban többnyire elfér az utazótáskákban, és jó megoldást jelenthet, ha elakadunk valami miatt.

 

Az alábbiakban két könnyen és gyorsan elkészíthető vacsorát kínálunk két alaposan kiéhezett felnőttre mérve az adagokat.

 

Mire lesz szükségünk?

megfelelő méretű lábos

egy serpenyő

egy fakanál

egy vágódeszka

egy éles kés

valamint: elegendő tányér és evőeszköz

két uzsonnás doboz, melyeket keverő- és tálalótálként is használhatunk (a kettő között ne feledkezzünk meg

a mosogatásról sem)

 

Borsos csirkemell kockák zöldségsalátával

Hozzávalók: 2 csirkemell kis kockákra vágva; 2 ek. olívaolaj; só és bors, ízlés szerint néhány karika póréhagyma; 1 paradicsom; ½ uborka; ½ paprika; póréhagyma; 1 ek. olívaolaj, bors

 

A csirkemellet reggel, indulás előtt bepácoljuk az olívaolajba, sóval, borssal és póréhagymával ízesítjük. Ez néhány percet vesz csupán igénybe, és nagyban megkönnyíti a főzést az érkezés után. Hűtőbe tesszük. Este a húst serpenyőbe tesszük, még egy kis olívaolajat öntünk alá, és nagy lángon, kevergetve főzni kezdjük. Mialatt a hús készül, a zöldségekből kiadós salátát készítünk, olajjal és borssal ízesítjük, alaposan összekeverjük. A hús mintegy 15 perc alatt fő át. Azonnal tálaljuk.

Mit kell hozzá magunkkal vinni? A húst.

 

Tonhalas-szardíniás tészta paradicsomsalátával

1 zacskó tészta; 2 doboz szardínia; 1 doboz konzerv tonhal; paradicsom, póréhagyma,

bors, olívaolaj

 

A tésztát kifőzzük. Közben a halkonzerveket lecsöpögtetjük, a halat összetörjük és az elkészült, leszűrt tésztával alaposan összekeverjük. Míg a tészta fő, elkészíthetjük a paradicsomsalátát is: a paradicsomokat félbevágjuk és vékonyra szeleteljük. A póréhagymából vékony szeleteket vágunk és összekeverjük a paradicsommal. Egy evőkanál olívaolajjal és egy kevés törött borssal ízesítjük.

Mit kell hozzá magunkkal vinni? A halkonzerveket.

 

Dénes Anna írása

Megjelent: Egység Magazin 28. évfolyam 108. szám – 2018. július 2.

 

Megszakítás