Megjelent az Egység magazin peszáchi ünnepi száma. Kínálatunkban ezúttal a Rebbének a cionizmusról alkotott véleményén kívül a Hohmecoló rovatban a 70 éves Izraelről, az anticionista és az antiszemita ideológiák különböző értelmezéseiről szóló cikkek is helyet kapnak.

Jiddiskájt rovatunkban egy iz­galmas írás első részét olvashatják az első német kárpótlás történetéről és a luxemburgi szerződés háláchikus hát­teréről Oberlander Báruch rab­bi megvilágításában.

Hurwitz Sholom rabbi az afikojmen (a félretett macesz) ellopásának hagyományához kapcsolódó bibliai és háláchikus történetek megértésében nyújt segítséget.

A magyar-izraeli kapcsolatokról, azok fejlődéséről és bővüléséről és a Milton Friedman és a Bar Ilan Egyetem együttműködéséről olvashatunk interjút a magyar-izraeli gazdasági vegyesbizottság társelnökével, dr. Palkovics Lász­lóval, az EMMI államtitkárával.

A héber chéder szó jelentése szoba. A hagyományos zsi­dó oktatásban alapfokú val­lási iskolát értünk alatta, ahol kis­gyermekek tanulnak. Ezen a néven indította útjára az Alef­Kids, az EMIH ifjúsági szervezete legújabb oktatási programját. Erről beszél Hur­witz Dvora Lea, a program ki­találója és Rapi-Legény Zsuzsa, az oktatási program vezetője.

A Maimonidész Gimnázium speciális, interaktív és sze­mélyre szabott nyelvtanulási módszereibe avat be minket Topor Katalin és Stell Mushky, az iskola két nyelvtanára.

A Judapest anno rovatban a két világháború peszáchi hir­detéseiből szemezgetünk.

A legkisebbek három törté­netet olvashatnak Izrael csodá­latos állatairól, az egyszarvúról, a búbosbankáról, a kőrepesztő féregről és a kecskéről.

Az Egység Magazin archívuma itt található