Több mint kétezer új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Izraelben az utóbbi egy napban. Ez a delta vírusvariáns okozta negyedik járványhullám eddigi legmagasabb száma. Az új fertőzöttek fele kapott korábban oltást.

Az erősebben fertőző vírusváltozat terjedésével 2123 új vírushordozót szűrtek ki és regisztráltak hétfőn az országban, az elvégzett tesztek 2,32 százaléka bizonyult pozitívnak. Az újonnan azonosítottak 57,22 százaléka már beoltott volt. A frissen regisztráltak tíz százaléka külföldről tért vissza, a legtöbben, 50-en Törökországból, 40-en pedig Görögországból.

Azonnali intézkedésként bejelentették, hogy csakis azok az utasok léphetnek be a tel-avivi Ben Gurion-repülőtér épületébe, akik utaznak. Akik nem utaznak, azoknak az épületen kívül kell maradniuk.

A kórházakban jelenleg 238 embert ápolnak a fertőzés szövődményeivel, közülük 138 súlyos beteg, 26 beteget lélegeztetőgépre kapcsoltak. Az egészségügyi minisztérium igazgatója és a kórházak vezetői kedden értekezletet tartanak az egyre több beteg ellátásáról, újabb “koronaosztályok” megnyitásáról a kórházakban.

A kórházban ápolt súlyos betegek körében – minden korcsoportban – az oltatlanok aránya sokkal nagyobb az oltottakénál, vagyis az oltottak körében sokkal kisebb a kórházba kerülés veszélye akkor is, ha elkapják a fertőzést.

Az 50 év felettiek több mint 90 százalékát már beoltották Izraelben, s az elmúlt hónapban megfertőződöttek körülbelül 64 százaléka 40 évesnél fiatalabb, vagyis a kevésbé beoltott korosztályokból került ki. Ugyanakkor a beoltott fiatalabbak körében alig alakultak ki súlyos betegségek.

A járvány negyedik hulláma már meglehetősen szétterjedt Izraelben: most nincs erősen fertőzött, “piros” település, de 27 helységet közepesen fertőzött, “narancssárgának” nyilvánítottak, 57 város és falu enyhén fertőzött, “sárga” besorolást kapott, és már csak 196 helységet tekintenek “zöldnek”, vagyis alig, vagy egyáltalán nem fertőzöttnek.

Izraelben is megjelent a koronavírus indiai változata

A Pfizer fejlesztője szerint az új variáns ellen is védelmet nyújt az oltóanyag.