A Pfizer vakcinájának fejlesztője nem aggódik, szerinte az új variáns ellen is védelmet nyújt az oltóanyag.

Eddig 41 esetben azonosították a koronavírus indiai változatát Izraelben. A vírushordozók közül 24-en külföldről érkeztek az országba, s közülük 21-en nem izraeli állampolgárok, de a többi fertőzöttnél nem találtak kapcsolatot utazókkal. Az ország öt különböző pontján lévő iskolákban diagnosztizáltak ezzel a változattal fertőzött gyerekeket, ami a szakértők szerint azt jelzi, hogy már jelentősen elterjedhetett az új változat az izraeliek körében.

Minden bizonnyal az indiai variáns ellen is véd a Pfizer vakcinája – jelentette ki a fejlesztésben közreműködő német cég vezérigazgatója. Ugur Sahin onkológus, a BioNTech társalapítója egy online sajtótájékoztatón elmondta, hogy elkezdték a vizsgálatokat és “nem aggódnak”. Arra számítanak, hogy készítményük az indiai változattal szemben is hatékony. Várakozásaikat többek között arra alapozzák, hogy vakcinájuk az Európában uralkodó brit vírusváltozattal szemben még hatékonyabb, mint az első, vuhani változattal szemben, amely ellen eredetileg kifejlesztették – mondta.

Hezi Levy, az izraeli egészségügyi minisztérium igazgatója a rádióban elmondta, hogy megpróbálják reptéri szigorításokkal megakadályozni az újabb vírusváltozatok behozatalát, de a jelenlegi politikai helyzetben, amikor a politikusok főként az új kormány megalakítása körüli ügyekkel foglalkoznak, egyelőre nem sikerült érvényt szerezni javaslataiknak. Emiatt továbbra sincs döntés a tel-avivi Ben Gurion reptéren a különleges rendszabályok bevezetéséről a vírus indiai változatának kiszűrésére.

Levy beszámolt arról, hogy terveik szerint május végén, június elején megkezdik a 12-16 éves gyermekek oltását is, mert addigra az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hivatala (FDA), majd ennek nyomán az izraeli hatóságok várhatóan engedélyezik a Pfizer-vakcina használatát ezen korosztály számára is. Beoltásuk után a gyógyultak mintegy egymilliós számával együtt Izrael elérheti a közösségi immunitáshoz szükséges védettségi százalékot.

A minisztérium adatai továbbra is igen kedvezőek, az izraeli lakosság magas fokú átoltottsága nyomán továbbra is fokozatosan visszaszorulóban van a koronavírus-járvány az országban.

Szerdán mindössze száz új koronavírusos fertőzöttet azonosítottak 36 786 teszt alapján, vagyis a teszteknek csak 0,3 százaléka volt pozitív. Csütörtökön az egészségügyi minisztérium már nem tartott nyilván kiemelten fertőzött  települést, két helyet közepesen fertőzöttnek nyilvánítottak, és csak 5 helyet soroltak a kevéssé fertőzött  kategóriába. A fennmaradó 273 falu és város minősítése szerint egyáltalán nem vagy elhanyagolható mértékben élnek ott koronavírus-fertőzöttek.

Szerdán senki sem hunyt el koronavírus okozta betegség szövődményeiben, és már csak 185 beteget ápolnak kórházakban. A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 milliós lakosságából 5 399 050 embert legalább egyszer beoltottak a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájával, ez az ország lakosságának 58,06 százalékát jelenti.

MTI/zsido.com