David Rubinger ott volt a születőben lévő és a létéért küzdő Izrael állam szinte minden fontos eseményénél, az egész világ ismerte ikonikussá vált képeit. 92 éves volt.

Bécsben született Dietrich Rubinger néven és már 1939-ben, 15 évesen megérkezett a későbbi Izrael területére egy ifjúsági bevándorlási program keretében. Édesanyja meghalt a holokauszt idején, édesapjának sikerült Angliába szöknie és túlélte. Rubinger 18 évesen csatlakozott a brit hadsereg zsidó egységéhez, Afrikában és Európában szolgált. Feleségét, Annit Németországban ismerte meg, aki egy koncentrációs tábor túlélője volt. Kezdetben csak segíteni akart neki Rubinger, hogy a házasság révén vízumhoz jusson és elhagyhassa Európát. Az érdekházasságból 50 éves kapcsolat lett – olvasható a timesofisrael.com cikkében.

A fényképezéssel egy párizsi eltávozás idején ismerkedett meg, egy francia barátnőjétől kapta első kameráját. Első profi fotója zsidó fiatalokat ábrázolt, akik egy brit tankra másznak fel, Izrael állam megalakulását ünnepelve. Szabadúszóként kezdte, aztán három évtizedig a tekintélyes Time magazinnak dolgozott, ezzel párhuzamosan az izraeli törvényhozás hivatalos fotográfusa volt. Olyan pillanatokban lehetett ott a korai Izrael vezetői mellett, amikor más nem. Ariel Sharon mondta: „Bízom Rubingerben, bár tudom, hogy nem szavaz rám”.

Karrierje talán legismertebb képét 1967-ben készítette a hatnapos háború idején, amikor izraeli ejtőernyősök visszafoglalták a Siratófalat. A történet szerint Rubinger nem ezt a kockát tartotta a legjobbnak, amikor előhívta a filmet, felesége Anni választotta ki az anyagból.

 

Kép: jpost.com, timesofisrael.com