A Pew Resarch Center felméréséből kiderül: az amerikai vallásos zsidók lélekszáma minden korábbi feltételezésnél nagyobb tempóban növekszik. Az új kutatás kimutatta: a 18 év alatti zsidó fiatalok 27% ortodox családban él. Ez hatalmas váltás az előttük lévő korcsoporthoz képest, hiszen a 18-29 éveseknek csupán a 11% ortodox.

Az ortodox születési számok csak az elmúlt években kezdetek el így szárnyalni.” mondta Steven M. Cohen zsidó szociológus, a felmérés egyik szakértője. „A népesség többi részében ez a szám zuhan.

A Pew korábban nyilvánosságra hozott adataiból az látszott, hogy korábban a születési számot ellensúlyozta a magas lemorzsolódás. Ezek az új adatok azonban merőben más képet mutatnak erről az új generációról. „A trend azt mutatja, hogy a következő nagy felmérésben egy cserét fogunk látni, és hamarosan a vallásosok lesznek többségben az amerikai zsidó népességben.” – mondja Sarah Bunun Benor, a zsidó tudományok professzora a Hebrew Union College nevű zsidó vallási főiskolán, aki szintén a most nyilvánosságra hozott Pew kutatás tanácsadói közé tartozott.

A kutatáshoz 3500 zsidóval készítettek interjúket szerte az Egyesül Államokban. A kutatás más egyebek mellett arról is beszámolt, hogy a nem-ortodox zsidók között az identitás enyhe csökkenését tapasztalták. Ugyanakkor nőtt a magukat ortodoxként definiálók száma. A tanulmány rámutatott, hogy a tíz évvel ezelőtti adatokhoz képest 2%-kal nőtt az ortodoxok száma, így már az össz zsidó népesség 10%-át teszik ki.
Azonban, ha a demográfiai adatokat is figyelembe vesszük, jól látszik, hogy a középkorúakhoz képest a fiatal generációban már megduplázódott az ortodoxok aránya – magyarázza Cohen. „Az ortodox népesség minden évben 5000 új zsidóval nő, míg a nem-ortodox évente 10000-et veszít. 
Az egész Egyesült államokbeli zsidóságra kiterjedő kutatás összecseng a 2012-es UJA-Federation felméréssel, ami szerint a New York város körzetében élő zsidó fiatalok 60% ortodox családban nevelkedik. 

Zsido.com / Forward
 

Megszakítás