A zsinagógai esztendő utolsó hónap szép hagyományát követve Oberlander Báruch rabbi sófárfújásával vette kezdetét az az ünnepség, amelyet abból az alkalomból tartottak, hogy eredeti formájában állították helyre a Vasvári Pál utcai zsinagógát, a magyarországi haszidizmus bölcsőjének számító imaházat. 

 

Fotó: Almássy Bettina

A 2022. évi Zsinagógák Hetének egyik kiemelkedő eseménye a Vasvári Pá utcai zsinagóga átadása volt. Az imaházat 1886-ban Fellner Sándor tervei alapján építették. 

A Vasvári Pál utcai zsinagóga felújításának folyamata (English subtitle)

Mily szépek sátraid, Jákob (4Mózes 24:5.) A Vasvári Pál utcai zsinagógát 1886-ban építették, vezetését 1992-ben Oberlander Báruch rabbi vette át – aki a magyarországi Chábád alapítója-, így lett a Vasvári az EMIH közösségének a kiindulópontja. A tóraszekrény a zsinagóga éke, központi része szellemileg és kinézetében is.

A rekonstrukciót követően, a közösség augusztus 30-án vehette ismét birtokába az Oberlander Báruch rabbi, a Budapesti Ortodox Rabbinátus elnöke vezetése alatt működő Vasvári zsinagógát. A nagyszabású munkát a Centralvood Kft. végezte, korabeli fotók alapján – mondta Hegedüs Zsolt tulajdonos-cégvezető, akinek olyan kiváló munkatársai vannak, hogy alvállalkozók igénybevétele nélkül sikerült visszavarázsolni a templomnak az idők során kissé megkopott régi pompáját, kompromisszumot nem ismerve.

A megnyitó alkalmából az EMIH rabbijai úgynevezett kumzicot tartottak, haszid spirituális dallamokból, ugynevezett nigunokból énekeltek el néhányat, amelyeket vidám haszid történetek elmesélésével gazdagították.

 

Oberlander Báruch: Kérdezd a rabbit (110) Mi az a kumzic?

Oberlander Báruch: Kérdezd a rabbit (110) Mi az a kumzic? No Description Az EMIH rabbijai és közösségi vezetői élő adásban izgalmas témákkal várják a Virtuális Bét Midrás hallgatóit a zsido.com Facebook oldalán. Minden érdeklődőt szeretettel várunk! Log in or sign up to view See posts, photos and more on Facebook. #Oberlander Kérdések: 2:38 Ékev. Sok … Olvass tovább

 

A hatodik lubavicsi rebbe Joszef Jichák Schneerson rabbi megfogalmazása szerint:

„a nyelv a szív, a zene tolla”.

 

Fotó: Almássy Bettina

Oberlander Báruch rabbi beszédében utalt arra, hogy a budapesti ortodox zsidóság először a Vasvári Pál utcai zsinagógában lelt igazi otthonra, nem sokkal azt követően, hogy harminchárom esztendeje feleségével Batshévával együtt megérkezett Budapestre, a Lubavicsi Rebbe küldöttjeként. A rabbi megemlékezett a körzet egykori elnökéről Karádi Gáborról és arról is, hogy a zsinagóga 1887 óta működik a Vasvári Pál utcában, ahol az eredetileg 1842-ben alakult Budapesti Talmud Egylet (Sász Chevra) is működött, melyet Fleischman Ede és Taub Gusztáv alapított.

Oberlander Báruch rabbi utalt rá, hogy a kezdetektől az volt a mindmáig élő cél, hogy az imádság és a tanulás háza minden zsidó számára nyitva álljon.

Az itt működő Pesti Jesiva a cél megvalósulásának meghatározó helyszíne lett, s ez a hagyomány Oberlander Báruch rabbi működése alatt is folytatódott. Akik itt ismerkedtek meg a Talmuddal és a Tórával, ma már szerte a világban elismert tagjai a lubavicsi közösségnek.

Sőt Oberlander rabbi büszkén utalt rá, hogy Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija, az első bócher-csoport tagjaként, majd Faith Aser a Budavári zsinagóga rabbija is egészen fiatalon e falak között kezdte meg elmélyedt ismerkedését a zsidó tanokkal, a Tórával. Ehhez kapcsolódva Köves Slomó rabbi beszédében köszönetet mondott Oberlander rabbinak mindezért, s személyes emlékként felidézte, hogy itt, ebben a zsinagógában volt bár micvója és itt zajlott le rabbivá avatásának szertartása is Mádl Ferenc köztársasági elnök jelenlétében, Mordecháj Elijahu izraeli főrabbi vezetésével.

A második világháborút követően ez volt az első alkalom, hogy ortodox rabbit avattak Magyarországon, 2003-ban. Köves rabbi, aki az óbudai zsinagóga 2010-es újranyitásig maga is aktív szerepet vállalt a Vasvári Pál utcai zsinagóga közösségének életében, úgy fogalmazott, hogy ami ideköti azt soha nem fogja elfelejteni.

 

Oberlander Báruch rabbi újságunknak elmondta:

„A felújítás új életet hoz a közösségnek, amelyet az imák mellett mindig a tanulás is összetartott. Szabó György a zsidó történelem legérdekesebb fejezeteiről tart heti rendszerességgel előadást, s minidig nagy érdeklődés kíséri Gürtler Katalin régésznek a bibliai ásatásokról szóló beszámolóját is. Tanulótársaimmal együtt befejeztük a Babiloni Talmud mindennapos tanulással járó hét és fél éves ciklusát, s most a Jeruzsálemi Talmudot tanulmányozzuk nap, mint nap. Számomra is nagy kihívás ez, egészen más kifejezéseket használ, mint például a babiloni, viszont rövidebb annál.”

 

Ami a zsinagógát illeti a felújítás az emeleten folytatódik, a teljes felújításához a magyar állam 70 millió forinttal járult hozzá.

A Zsingaógák Hete rendezvénysorozat tovább folytatódik:

Augusztus 31-én Szentendrén, Flamm Ferenc litográfiáiból nyílik kiállítás, majd a szlovákiai Mojse Band trió ad koncertet. Szeptember 3-án, a Budai Várban a zsidó emlékhelyekre sétálhatnak el az érdeklődők, Márai Sándor felesége, Lola naplójából pedig szeptember 5-én, Schell Judit ad majd elő. Megnézhetik ugyanakkor (szeptember 4-én) a Komádi Gyermekotthon lakóinak mindennapjai által ihletett előadást is, mely után a Snétberger Zenei Tehetség Központ diákjai zenélnek. A programsorozat részeként, augusztus 30-án, megnyitják majd a megújult Vasvári Zsinagógát, szeptember 7-én pedig átadják a debreceni Zsidóházat is, mely kulturális, oktatási és hitéleti programoknak, sőt a kóser Hamsza étteremnek is otthont ad. Ekkor tartják a Debrecenben működő Faigen Sámuel rabbivá avatását is neves külföldi vendégek jelenlétében.

 

Zsinagógák Hete 2022

Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához.