Az Európai Unió elfogult Izraellel szemben – közölte az olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter, akit Benjámin Netanjahu Izrael nagy barátjának nevezett.

Netanjahu jeruzsálemi hivatalában fogadta az olasz politikust. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy a Libanon déli részén állomásozó ENSZ békefenntartó erők, az UNIFIL élén jelenleg olasz parancsnok áll. Ezért arra kérte az olasz belügyminisztert, hogy a UNIFIL csapatai játsszanak meghatározóbb szerepet a libanoni síita Hezbollah milíciájának megfékezésében.

„Aki békét akar, annak támogatnia kell Izraelt” – hangoztatta előző napi sajtótájékoztatóján a jobboldali-populista politikus. Salvini hozzátette, hogy az EU az utóbbi években teljesen kiegyensúlyozatlan politikát folytat: „elítélte és szankcionálta Izraelt jobbról és ballról, bármilyen lépést is tett”.    

Az olasz politikus kedden érkezett Izraelbe, ahol ellátogatott a Jeruzsálem óvárosában lévő Siratófalhoz, a Jad Vasem holokauszt-emlékmúzeumba, és szerda délelőtt találkozott Benjámin Netanjahuval.

Salvini kedden megbeszélést folytatott Gilád Erdán belbiztonsági miniszterrel is, akivel az EU és az ENSZ Izrael-ellenes határozatait vitatta meg. Első útja Izraelben a libanoni határra vezetett, ahol megtekintette a Hezbollah egyik alagútját, amelyre a minap bukkantak rá izraeli katonák.      

Izraeli útja előtt Matteo Salvini találkozót kért Reuven Rivlin államelnöktől is, de ő egyéb elfoglaltságaira hivatkozva nem fogadta az olasz politikust.

zsido.com

Megszakítás