A Simon Wiesenthal Központ szerint a moszkvai Holiday Inn és Hilton hotelek ajándéküzleteikben olyan tárgyakat árusítottak, amelyek a zsidóellenes sztereotípiákat erősítik. A képek alapján nem biztos, hogy igazuk van.

A kifogásolt árúk között szerepelt több olyan Matrjoska baba, amelyekre egyértelműen zsidókra utaló, nagy orrú és pajeszos figurák kerültek. A Simon Wiesenthal Központ levélben fordult az orosz főügyészhez annak érdekében, hogy kezdeményezzen eljárást a termékek készítői és árusítói ellen – adta hírül a JewsNews csütörtökön.

A Központ nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója, Dr. Shimon Samuels egyike volt azoknak, akik kiszúrták a vitatható tárgyakat egy Moszkvában megrendezett konferencia során, melynek címe „A Második Világháború győzelmének leckéi /A nagy hazafias háború – Hetven évvel később” volt. A Központ által megfogalmazott levélben az szerepel, hogy a tárgyakat kifejezetten turistáknak szánták, egyes darabok 27 000 rubeles (590 $-os) áron kerültek a polcokra.

Olyan sakk-készletet is találtak, amelynek egyik oldalán Whermacht katonák álltak Adolf Hitler vezetésével, a másikon pedig a Sztálin vezette Vörös Hadsereg sorakozott.

Ebben a hónapban Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen hagyta jóvá azt a szövetségi törvényt, amely tiltja a náci témájú ábrázolásokat az országban. A fotók alapján erősen kétséges, hogy ezek a tárgyak idetartoznak-e.

A zsido.com meg fogja keresni a Wiesenthal Központot, hogy megtudjuk: mire alapozzák, hogy a sztereotip ábrázolás egyben antiszemitizmust is jelent ebben az esetben.

zsido.com

 

Képek forrása: jpost.com

Megszakítás