Az első adag kóser hússzállítmány éppen sávuot előtt érkezett meg az Egyesült Arab Emirátusokba.

Dubaj apró, de egyre aktívabb zsidó közössége először jutott legálisan kóser húshoz. A tóraadás ünnepe előtt érkezett szállítmány hat hétre lesz elegendő. Arra azért odafigyeltek a hatóságok, hogy a hús ne Izraelből érkezzen.

A dubaji zsidó élet fejlődését jól mutatja, hogy tavaly még egy kóser catering vállalkozás is elindult, ám a választékból eddig kimaradtak a húsos fogások, mert korábban nem engedélyezték a kóser hús importját. A vállalkozást létrehozó dél-afrikai üzletember terveiben egy kóser étterem megnyitása is szerepel.

A közösség 2008-as megalapítása óta vigyáz arra, hogy ne nagyon hívja fel magára a figyelmet: nincs internetes honlapja, nem szerepelnek zsidó utazási irodák listáiban, és a közösségi médiában is csak nagy ritkán említik őket. A látogatók szájhagyomány útján értesülhetnek a közösség létezéséről, a zsinagógát rejtő villa pontos címét pedig csak azután árulják el nekik, miután alaposan utánanéztek az illetőnek. Tavaly májusban Yehuda Sarna személyében már főrabbit is választottak, a zsinagógát pedig Levi Duchman rabbi vezeti.

„Eddig olyanok voltunk, mint a partizánok. Mindenki megtalálta a megoldást, hogy valahogy kóser húst szerezzen be magának. Hivatalos import nem volt, de most már Istennek hála megváltozott a helyzet. Ezért több zsidót is köszönet illet, akik sokat tettek az ügy érdekében, de érthető okokból a nevüket nem szívesen hoznák nyilvánosságra” – mondta a helyi közösség egyik tagja.

Az Egyesült Arab Emirátusok nyitása a judaizmus felé összefüggésben állhat azzal, hogy a közös iráni fenyegetés miatt egyre erősebbé válik az Öböl-menti ország és Izrael kapcsolata. A két ország tavaly még közös légicsapást is végrehajtott Irakba telepített iráni bázisok ellen. 2018-ban izraeli miniszteri küldöttség is járt az Emirátusokban. Az Abu Dhabiban rendezett cselgáncs világbajnokságon pedig lejátszották az izraeli himnuszt, és felvonták a Dávid-csillagos lobogót is a győztes izraeli csapat tiszteletére.

zsido.com

Forrás: Arutz7