A tervek szerint kóser étterem is nyílik nemsokára.

Izrael és az Öböl-államok kapcsolata az utóbbi időben látványosan javul – elsősorban az iráni fenyegetettség hatására. Bár Izraelnek hivatalos diplomáciai kapcsolata egyik országgal sincs, egyre kevésbé csinálnak titkot a felek abból, hogy a gazdasági és biztonsági együttműködés egyre szorosabbá válik.

A kapcsolatok javulásának egyik jele a kóser élelmiszerek megjelenése a térségben – ami a zsidó üzletemberek és turisták növekvő számával magyarázható. Dubajban kóser catering cég kezdte meg működését, a bahreini Gulf Airlines tervezi kóser étel felszolgálását repülőgépei fedélzetén, az Egyesült Arab Emirátusokban pedig egy kóser étterem megnyitásáról beszélnek.

A dubaji vállakozás a Kosher Arabia nevet viseli és az összes Öböl-menti államot el kívánja látni termékeivel. A cég tulajdonosa a dél-afrikai származású ügyvéd, Ross Kriel, aki a dubaji hitközség vezetője is egyben. Az ortodox zsidó Kriel Dél-Afrikából költözött feleségével és két kicsi gyermekével hat évvel ezelőtt Dubaiba, hogy egy energia-vállalat ügyvédjeként dolgozzon. Kriel élvezi a kihívást, amit az jelent, hogy egy, a zsidó közösségektől és intézményektől távoli országban hogyan maradhat hű a háláchához, a zsidó törvényekhez. Igyekszik saját maga megteremteni a vallásos zsidó élethez szükséges feltételeket, ezért vállalta el a város zsinagógájának működtetését és ezért kezdett kóser élelmiszerekkel foglalkozni.

Schneier rabbi Bahrein uralkodójával

A Kosher Arabia egyelőre kizárólag tejes ételeket, halat és zöldséget készít, mert a kóser hús beszerzése még nem megoldott. Az első nagyobb megrendelést azonban már sikerrel teljesítették: amikor Ferenc pápa Abu Dhabiba látogatott, egy vallásközi konferenciát is tartottak a városban, ahol zsidó résztvevők is megjelentek, s az ő számukra rendeltek ételt az új vállalkozástól.

„Nagyszerű érzés volt kóser ételért sorban állni látni egy muszlim vezetők által szervezett konferencián Abu Dhabiban. Halat, zöldségeket és desszertet ettem” – mondta Marc Schneier rabbi, aki Amerikából érkezett a rendezvényre. A rabbi elmondta, hogy tervezik egy kóser éterem megnyitását is Dubajban. „Nagyon sok olyan zsidó látogat el Dubajba, aki igényli a kóser kosztot. Ha működne a városban egy kóser étterem, még több zsidó utazna ide. Ez mindenki számára előnyös lenne: a zsidóknak a kóser étel, a helyieknek a növekvő turistaforgalom miatt” – tette hozzá.

Kóser ételek Dubajban

A rabbi arról is beszámolt, hogy előrehaladott tárgyalások folynak a catering cég és a Gulf Airlines között, hogy beindulhasson a fedélzeti kóser ellátás.

„Ezek a lépések mind a békülést szimbolizálják” – mondta Schneier rabbi.

zsido.com

Forrás: Ynet

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287