A korábban antiszemita botrányba keveredett chicagói gimnázium menzáján ma már kóser ételeket is kínálnak a diákoknak. Mindez a Pesti Jesiva egykori hallgatójának köszönhető – tudjuk meg a crownheights.info weboldalról.

Tinédzsernek lenni nem könnyű. Másnak lenni pláne nem. Ha pedig valaki tinédzser és kilóg a sorból, az tényleg nehéz helyzet, azonban előfordul, hogy megéri kitartani az elveink mellett. Chana Cantz legalábbis így gondolja. A másodikos diáklány Skokiéban, Chicago egyik elővárosában tanul a Niles North gimnáziumban, ahol néhány héttel ezelőtt végre bevezették a glatt kóser opciót is a menzán. Sőt, a gimnázium testvérintézményében, a Niles Westben is ugyanez történt. A két iskolában összesen ötezer diák tanul, akik közül kevesebb, mint százan zsidók. Az új étkezési program lehetővé teszi a számukra, hogy kósersági pecséttel lezárt ételcsomagokat vásároljanak a menzán, melyek árát úgy állapították meg, hogy ne legyen magasabb a nem kóser változatnál.

„Korábban otthonról hoztam kóser ebédet magammal az iskolába, de ebédszünetre mindig kihűlt. Nagyon örülök, hogy ezentúl meleg ételt ehetek. Ráadásul együtt étkezhetek a barátaimmal, akiket eddig csak távolról figyelhettem ebédidőben”

– lelkendezett Cantz.

A két gimnáziumnak otthon adó kerületben egykor sok ezer zsidó élt, a demográfiai változások miatt azonban az állami iskolákban tanuló zsidó gyerekek száma nagymértékben lecsökkent. Ezáltal a zsidó diákoknak egyre nehezebbé vált nyíltan felvállalni identitásukat az iskolában, az antiszemita incidensek száma pedig egyre csak nőtt. 2019 májusában abból kerekedett botrány, hogy az iskolakörzet „Tanítsunk Palesztináról” címmel fakultatív továbbképzést tartott a tanároknak. Az oktatott anyag meglehetősen ellenséges volt Izraellel és a zsidókkal szemben.

Ekkor lépett közbe a Pesti Jesiva egykori hallgatója, a Skokiéban működő lubavicsi ifjúsági szervezet, a CTeen igazgatója, Yochanan Posner rabbi.

„Úgy vélem, hogy az iskolakörzetben jóindulatú emberek dolgoznak, akik egyáltalán nem antiszemiták vagy Izrael-ellenesek. Egyszerűen nem voltak tisztában az izraeli-palesztin konfliktus részleteivel. Ráadásul az iskolakörzet vezetősége nagyon gyorsan reagált a megkeresésünkre és azonnal orvosolták a problémát”

– mondta Posner rabbi, aki az állami gimnáziumban tanuló zsidó diákok identitásának megerősítésére létrehozta a Niles North Zsidó Diákszövetséget. Az iskolai klub célja, hogy a zsidó tanulók biztonságos környezetben élhessék meg hagyományaikat és oszthassák meg egymással gondolataikat. Emellett gondot fordítanak arra, hogy a nem-zsidó diákok ismereteket szerezhessenek a zsidóságról, mert így csökkenthető a legjobban az antiszemitizmus.

Húsz tény a kóserságról

A zsidó élet egyik legfontosabb területe a kóserság, a Tóra törvényei által meghatározott étkezési előírások megtartása.

Posner rabbi a diákok szüleire is gondolt, és az iskolakörzet kommunikációért és együttműködésért felelős munkatársával együtt beszélgetésre hívták a zsidó családokat, ahol a szülők megoszthatták aggodalmaikat és elmondhatták kéréseiket. Ekkor merült fel a kóser étkezés biztosításának lehetősége. Az elmúlt években egyre több muszlim diák iratkozott be a gimnáziumba és számukra már gondoskodtak hálál, vagyis az iszlám előírások szerint készült menüről. A zsidó gyerekekre azonban nem gondoltak.

„A kóser ételek megjelenése az iskolai menzán a vezetőség azon szándékának eredménye, hogy a meglehetősen színes összetételű diákság minden egyes csoportja megfelelő ellátásban részesüljön. Nagyon hálásak vagyunk az elkötelezettségükért és a munkájukért. Meghallgatták a kérésünket és azonnal akcióba léptek”

– mondott köszönetet Posner rabbi, aki elmondta:

„A kóser étkezés biztosítása régóta a szívügyem, ahogy a mesterem, a Lubavicsi Rebbe is sokat tett azért, hogy minél több oktatási intézményben lehessen kóser élelmiszerhez jutni. Azt remélem, hogy a Chicagóban és Amerika más városaiban működő iskolákban hamarosan megértik, hogy milyen egyszerűen kivitelezhető és mennyire fontos lépés ez, és követik az itteni gimnáziumok példáját. Egy döntően nem-zsidó környezetben tanuló zsidó diák számára rendkívül nagy jelentőséggel bír, hogy hozzájut-e friss és ízletes kóser ebédhez az iskolában.”

Az iskola vezetősége szintén örömét fejezte ki a kóser menü bevezetésekor:

„Nagyszerű dolog, hogy a zsidó diákjaink számára most már elérhető a kóser étkezés az iskolában. Örülünk, hogy volt némi részünk abban, hogy teljesült ez a kérésük. Hálásak vagyunk Yochanan Posner rabbinak, aki elévülhetetlen érdemeket szerzet a terv megvalósításában”.

Az iskola jóindulatának további jele, hogy megváltoztatták a ballagás időpontját, melyet idén – az előző évektől eltérően – eredetileg egy szombati napon akartak megtartani. „Korábban sohasem szervezték a ballagást szombatra vagy sávuot ünnepére. Örülök, hogy átgondolták a a döntést és idén sem térnek el ettől a hagyománytól” – mondta a rabbi.

Fotó: Sydney Troxell