Ahogyan már olvashattak róla, különböző Elite márkájú édességeket és rágcsákat hívott vissza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) izraeli és hazai bejelentés alapján, ugyanis szalmonella-szennyezettség gyanúja merült fel a termékekben. Ezen termékek kóser változatait az online térben is működő Pagony Közért forgalmazza, a bejelentést is ők tették a Nébih felé. A szervezet arra kéri a vásárlókat, hogy a fotón szereplő termékeket semmiképpen se fogyasszák el, ha a következő referenciaszámmal rendelkeznek: RASFF: 2022.2517.
A Nébih javasolja, hogy a vételár visszatérítésének lehetőségéről érdeklődjenek a vásárlás helyén. A termékvisszahívás kizárólag a fenti adatokkal azonosított termékre vonatkozik.
 
Mi a szalmonellózis, és milyen tünetei vannak?

A szalmonellózis, a szalmonella baktériumok által okozott fertőző megbetegedés. A baktériumok leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. Jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható vagy a fertőzés tünetmentes is lehet. A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően 1-2 napon belül (6-48 óra) jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges. NÉBIH