A Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség soros elnökségi tisztje elismerése a kormány utóbbi években tett erőfeszítéseinek – mondta Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára az MTI-nek. 

Magyarország látja el 2015-ben a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) soros elnöki tisztjét a Külügyminisztérium közlése szerint. A szervezet 2000-ben alakult azzal a céllal, hogy támogassák és előmozdítsák a holokausztra való emlékezést és az ezzel kapcsolatos oktatást. A szövetség 31 tagot és további 10 megfigyelő országot, valamint nemzetközi szervezetet tömörít.

Prőhle Gergely az MTI-nek elmondta, a holokausztra való emlékezésen kívül a mai nemzetközi politikában aktuális genocídiumok kérdésével is foglalkozni kell, vagyis azzal, hogy milyen módon lehet az ilyen eseményeket a jövőben megelőzni. Ezen kívül beszélt arról, hogy a soros elnökség elismerése mindazoknak az erőfeszítéseknek, amelyeket Magyarország az antiszemitizmus visszaszorításának érdekében tesz. 

Prőhle Gergely említést tett a Tett és Védelem Alapítványnak az antiszemitizmus kutatásában végzett munkájáról is, melynek eredményei alapján „konkrét dolgokról lehet beszélni, s ezek alapján lehet feladatokat kijelölni”.

Megszakítás