Az eseményről Csere Gáspár, a riói olimpiai csapat versenyzője mesélt nekünk, aki elmondta, hogy futásával Izraelt és a zsidóságot is támogatni akarta.

Nyolcadik alkalommal rendezték meg Izraelben a Jeruzsálem Maraton nevű futóversenyt. A pénteki eseményre összesen 72 országból érkeztek résztvevők és 35 ezernél is többen álltak rajthoz. A maratoni távot idén ismét a kenyai színekben induló Shadrack Kipkogey futotta le a leggyorsabban, aki 2 óra 20 perc 27 másodperc alatt ért célba; a második helyen pedig az etióp származású Damte Wendwesen Tilahun végzett, akinek 2 óra 21 perc 57 másodpercre volt szüksége a 42.2 kilométeres táv teljesítéséhez.

Az elmúlt évekhez hasonlóan hazánk képviseletében is vettek részt futók a jeruzsálemi versenyen, és közel száz fős magyar csoport érkezett Izraelbe. „Hatodik alkalommal utaztam ki a Jeruzsálem Maratonra” – mesélte az esemény kapcsán Csere Gáspár, a riói olimpiai csapat magyar versenyzője.

A különleges sportrendezvény alatt az izraeli rendőrség biztosította az útvonalat, ami a verseny nehezítésének érdekében több emelkedős szakaszt is tartalmazott, így csaknem 700 méteres szintkülönbséget kellett leküzdeni. A pálya mellett idén is több ezer helyi szurkoló sorakozott fel, hogy hangosan bátorítsák a résztvevőket és megköszönjék nekik, hogy az indulásukkal az Izrael melletti kiállásukat is demonstrálták.

„A futásommal keresztény hívőként szeretném kifejezni Izrael és a zsidóság támogatását, és különösen azt a kiállást, hogy Jeruzsálem Izrael egy, örök és oszthatatlan fővárosa. A Hit Gyülekezete mellett Magyarországot is képviselem az ügyben” – mondta Csere. „A hangulat idén is fergeteges volt, de ezt nehéz körülírni, egyszerűen mindenkinek át kell élnie” – tette hozzá a profi sportoló, aki eddig három ezüst és egy bronzérmet szerzett Jeruzsálemben.

zsido.com

Kép forrása: Facebook/CsereGáspár