Izraelben áruhiányra számítanak a másfél hónap múlva kezdődő peszách ünnepe előtt.

Az egyiptomi kivonulásra emlékező, hétnapos ünnep alatt az izraeliek legnagyobb része csak maceszt, azaz kovásztalan kenyeret, illetve peszáchra kóser termékeket fogyaszt. Sokan azonban kihasználják az iskolai szünidőt, illetve a szabadnapokat, és külföldre utaznak. Az izraeli lakosság 5-7 százaléka, mintegy félmillió ember kel útra minden évben. Idén azonban a koronavírus miatt nagyon sokan lemondanak az utazásról, azaz Izraelben maradnak – és természetesen ott is esznek az ünnep alatt. A peszáchra kóser termékeket azonban már megrendelték, méghozzá az elmúlt évek igényeinek megfelelő mennyiségben, tehát nem számoltak az előzetes terveiktől eltérően végül otthon maradó, akár több százezernyi emberrel.

A helyzetet nehezíti, hogy a nagykereskedők a peszáchi termékek beszerzésénél igyekeznek csak a szükséges mennyiséget megrendelni, mert az ünnep elmúltával már senki sem akar maceszt és más peszáchi terméket vásárolni.

Az ünnep előtt jelentősen megnő a kereslet a különféle háztartási cikkek iránt is, melyek többségét eddig Kínából szerezték be. Az új helyzetre való tekintettel idén Törökországból próbálják megrendelni a szükséges termékeket, ahol azonban 20%-kal magasabb az árszínvonal. A drágulást mérsékli, hogy a szállítási költségek viszont jelentősen alacsonyabbak.

Az izraeli maceszgyárakban is megpróbálnak felkészülni az új helyzetre, és növelik a termelést, nehogy kovásztalan kenyér nélkül maradjon valaki a zsidó államban.

zsido.com

Forrás: JPost