A Zsinagógák Tere projekt újabb szakasza indul el az ukrajnai Lvivben. Ez az első ilyen jellegű terv, amit egy ukrán város magától kezdeményezett.

Az egykori zsidó negyedben három zsinagógát is leromboltak a németek a II. világháború idején. Az egykori nagy zsinagóga helyén régészeti feltárások kezdődnek. A munka ebben a hónapban indul, két hónap van rá, legalább is ez szerepel a város vezetőségének előterjesztésben – olvasható a jewish-heritage-europe.eu tudósításában.  Októberben várható jelentés a feltárás eredményéről.

A nagy zsinagóga 1800-ban épült, most szeretnék megtalálni az alapjait, illetve annak a zsinagógának a maradványait, amely még korábban állt ezen a helyen. Jelenleg a tér le van burkolva, jó időben éttermi teraszok települnek ki rá. A projekt finanszírozásába a helyi hatóságok mellett az Európai Unió is beszállt. Ukrajnai város vezetése most először kezdett bele magától ilyen emlékmű létrehozásába – hívja fel a figyelmet a cikk.

A város emlékhelyei közül az első 2016 szeptemberében készült el. Ez magában foglal egy XVI. századi zsinagóga romját és 39 kőtáblát, ami képekkel és szövegekkel emlékeztet a város egykori virágzó zsidó kultúrájára, közösségére.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu