Több ezer jiddis nyelvű kéziratra bukkantak egy litván katolikus templom mélyén.

A Holokauszt eseményeit és Sztálin zsidó-ellenes intézkedéseit is túlélő iratokra hetven év elteltével találtak egy vilniusi templomban. A jiddis és héber nyelvű szövegek között Jacob Gordin Mirele Efros – közismerten a „zsidó Lear király” – című műve is szerepel; barnára öregedett lapjain még a cári Oroszország cenzorainak vörös viaszpecsétje is fennmaradt.

A náci megszállás során a levéltár egy része Németországba került, majd az amerikai hadsereg közvetítésével New York-ba szállították tovább.

A litván fővárosban maradt papírokat megsemmisítésre szánták Sztálin idején, azt követően, hogy Moszkva átvette a Balti államok fölötti hatalmat 1944-ben. A szovjet diktátor által meghirdetett zsidó-ellenes kampány veszélyei elől azonban egy levéltárosnak sikerült elrejtenie az iratokat egy templom alagsorában.

Az amerikai székhelyű YIVO Zsidó Kutatóintézet kezdeményezésére jelenleg a megtalált anyagok feldolgozása zajlik. „A litván kormány és más litván intézetek segítségével a darabok digitális egyesítését végezzük” – mondta Jonathan Brent, az intézet igazgatója. Úgy fogalmazott, hogy a feltárt iratok segíthetnek a litván emberek számára abban, hogy „megértsék: a zsidó kultúra szerves részét képezte a litván kultúrának, továbbá hogy betekintést nyerjenek a történelmük eddig elrejtett részeibe is.”

Zsidó bevándorlók a 16. század során érkeztek először Vilniusba, és a lakosság közel egyharmadát tették ki a második világháborút megelőzően. A város kulturális központtá vált, jiddisül beszélő írók, tudósok vonzásával elnyerte az „északi Jeruzsálem” becenevet. 1941-1944 között a litván zsidóságnak több mint 90 százalékát gyilkolták meg. Napjainkban  megközelítőleg 3100 főre tehető a közösség száma a hárommillió fős országban.

A megtalált kéziratok feldolgozásához indított projekt 4,6 millió eurós költségeit a litván kormány támogatása, magánalapítványok és egyéni adományok felhasználásával finanszírozzák.

Munkatársunktól

 

Kép forrása: http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4633851,00.html