Az izraeli miniszterelnök feleségével együtt tett látogatást a Choral zsinagógában.

A zsidóságot érő veszélyek nem múltak el, ám a közösség ma már képes megvédeni magát – hívta fel a figyelmet Benjamin Netanjahu a litván zsidóság képviselői előtt vasárnap. Az izraeli miniszterelnök az egykori vilniusi gettó területén is látogatást tett feleségével.

„Eljöttem, pontosabban visszatértem Vilniusba a büszke, erős és fejlett zsidó állam vezetőjeként” – fogalmazott Netanjahu, akinek mindkét szülői ágán vannak litván felmenői. „Hogy mi változott a zsidóság számára az elmúlt 75 évben? Nem a megsemmisíteni akarók tűntek el. Még ma is próbálkoznak. Irán nyíltan ezt hirdeti, ahogy a Hamász és mások is” – hívta fel a figyelmet.

„Ugyanakkor van, ami nagyon is megváltozott: képesek vagyunk megvédeni magunkat” – folytatta. „Nem vagyunk többé védtelenek, sem segítség nélküliek. Olyan hatalommá lettünk, amely képes kezében tartani sorsát Izrael Állama és Izrael katonai erejének köszönhetően”.

Netanjahu a látogatása során Litvánia külügyminiszterével is találkozott – derül ki a The Telegraphic Agency írásából. Az izraeli politikus köszönetet mondott Linas Linkevičius-nak: „Szeretném kifejezni a hálámat Linas számára, amiért az európai fórumokon kiáll Izrael és az igazság mellett. (…) Izrael több szempontból is védelmezője Európának, épp itt az ideje, hogy ezt Európa is megértse” – fogalmazott a miniszterelnök, aki első izraeli vezetőként kapott meghívást a közelgő Balti Államok Találkozójára.

zsido.com