„Egyedül alijázni egy kicsit félelmetes, de szilárdan hiszek abban, hogy itt kell lennem.” – mondta.

Nesya Lieberman, az egykori connecticuti demokrata szenátor, Joe Lierberman unokája alijázott és felvette az izraeli állampolgárságot. Joe Lieberman az amerikai törvényhozás egyik vallásos zsidó tagja volt 1989 és 2013 között, a 2000-ben tartott amerikai elnökválasztáson pedig Al Gore mellett indult (sikertelenül) alelnökjelöltként.

A most 20 éves lány Atlantában nőtt fel, és az észak-amerikai zsidók izraeli kivándorlását segítő Nefesh B’Nefesh szervezésében települt át Izraelbe. Érkezése után egy vallásos kibucban, Szdé Élijáhuban tanul héberül, majd egy évig önkéntes polgári szolgálatot végez.

Nesya vallásos környezetben nőtt fel, és mindig is erős volt a kapcsolata a zsidó állammal. Szüleivel gyakran utazott a Szentföldre, majd később különböző tanulmányutakon vett részt Izraelben. A bevándorlás gondolata már régóta foglalkoztatta, mert úgy érezte, hogy felelősséggel tartozik a zsidó állam iránt, és ennek szerinte az a legmegfelelőbb kifejezése, ha oda is települ.

“Azóta Izraelben akarok élni, hogy nyolcadikos koromban egy osztálykiránduláson végigjártuk az országot. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült megvalósítanom ezt a célomat. Egyedül alijázni egy kicsit félelmetes, de szilárdan hiszek abban, hogy itt kell lennem. A zsidók már kétezer éve az Izraelbe való visszatérésért imádkoznak, én pedig abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egy olyan korban élek, amikor erre lehetőség nyílik. Miért is élnék máshol? Izrael az otthonom, és nagy várakozással tekintek a jövőbe” – monda Nesya érkezése után.

A szenátor unokája előtt néhány hónappal az az amerikai nagykövet, a szintén vallásos zsidó David Friedman lánya, Talia is alijázott. “Azt akarjuk, hogy boldog legyen. Mindig is erre vágyott, mert imádja Izraelt. Mindannyiunk, az egész család számára fontos Izrael. Megvalósította az álmát és ezért nagyon büszkék vagyunk rá” – nyilatkozta a nagykövet. “Talia megtartja az amerikai állampolgárságát is, és az Izraelben élő amerikai-izraeli közösség tagjaként sokat tehet minkét országért. Neki és minden más alijázónak is sok sikert és inspirációt kívánunk!” – tette hozzá.

Az amerikai elnök nemzetközi kapcsolatokért felelős különleges megbízottja, Jason Greenblatt pedig arról adott tájékoztatást, hogy hármasikrei Izraelben töltenek egy tanulmányi évet. Greenblatt, akinek szülei Magyarországról menekültek el a háború után, a neves Yeshiva University hallgatója volt és vallásos zsidóként él.

zsido.com

Forrás: Arutz7