Magyarország ismét magára hívta a nemzetközi média figyelmét. Sajnos az antiszemitizmus szolgált a híradások alapjául.

Letartóztatták azt a férfit, aki hétfőn két izraeli férfihez odalépve antiszemita szöveggel kezdett hangos káromlásba Budapesten – adta hírül az Ynetnews és a Jerusalem Post mellett számos nemzetközi médium.

Motti Rave, izraeli diplomata a 13. kerületi Dunapark Café előtt várakozva héberül folytatott beszélgetést társával, amikor egy közeli padon ülő férfi odafordulva gyalázkodásba kezdett magyarul: „Mocskos zsidók vagytok. Szégyen, hogy Hitler nem fejezte be a munkát”.

Rave, akinek édesapja Holokauszt túlélő, magyarul arra kérte a férfit, hogy hagyja abba a szitkozódást, máskülönben kénytelen lesz hívni a rendőrséget.

„Bárcsak lenne egy puskám, lelőnélek titeket mind” – válaszolt erre a férfi.

Ezt követően a konzul az Izraeli Nagykövetség segítségét kérte, ahonnan a rendőrséget értesítették. A helyszínre érkező járőr letartóztatta az átkozódó férfit.

„Soha nem tapasztaltam még személyesen ennyire nyílt antiszemita magatartást” – mondta Rave az ügy kapcsán. „Sajnos hallottam már hasonló esetekről, melyek Magyarországon történtek, de velem még nem történt ilyen. Tekintettel az általa mondott dolgok súlyának, úgy láttam, hogy nincs más választás, mint a rendőrséget hívni és feljelentést tenni ellene. A magyar rendőr határozottan segítőkész volt és azonnal letartóztatta a férfit”.

Később a magyar főügyész arra kérte az izraeli diplomatát, hogy tanúskodjon a történtek kapcsán, hogy az elkövetőt bíróság elé állíthassák.

zsido.com

Képek forrása: jpost.com/ynetnews.com

Megszakítás