A Hamasz több ezer tonna cementet csempészett Gázába Egyiptomon keresztül. Ez megkönnyíti, hogy a terrorszervezet újjáépítse a tavalyi izraeli hadműveletek során lerombolt csempészalagutakat.

Az egyiptomi hatóságok úgy döntöttek, hogy nyitva hagyják a rafahi határátkelőt Gáza és a Sínai-félsziget között péntekig. Ezzel lehetővé válik, hogy a Hámász több ezer tonna cementet vigyen be az övezetbe, amit a terrorista alagutak újjáépítésére is fel lehet használni. Egyiptom csak nemrég nyitotta meg a határátkelőt, amit a tavaly nyári hadműveletek idején zártak le.

2013-ban a Hamasszal jó kapcsolatokat ápoló egyiptomi elnök Mohamed Murszi bukása után szűkültek az átjárás lehetőségei Gázába. Az év eleje óta gyakorlatilag összesen 5 napon át volt nyitva mindkét irányban a rafahi átkelő. De az utóbbi időben enyhülés kezdődött a Hamasz és az egyiptomi elnök Abdel-Fattah al-Sziszi tábornok között. A kairói fellebbviteli bíróság lehúzta a terrorszervezetek listájáról a Hamaszt. Egyiptom és a szervezet közös harcot kezdett a félszigeten a közös ellenség, a globális dzsihadista mozgalom ellen, ami már Gázában is problémát okoz.

A mostani gesztus összefüggésben van a hamarosan kezdődő ramadánnal is. Izrael reméli, hogy az egyiptomiak a hétvégén megint lezárják a határt, különös tekintettel arra, hogy palesztin források szerint jelenleg napi 4000 tonna cement jut be Gázába, minden felügyelet nélkül – emlékeztet a ynetnews.com. A nagyságrendek érzékeltetése érdekében érdemes tudni, hogy Izrael felől egy hónap alatt jut be 7000 tonna cement a Gázai övezetbe a hadsereg, az ENSZ és a Palesztin Hatóság felügyelete mellett a tavalyi háború óta. Ahogy arról beszámoltunk, az akkor elpusztított csempészalagutakat a Hamasz elkezdte újjáépíteni. Izraeli biztonsági források szerint az épületek rekonstrukciójára érkező cementet a Hamasz az alagutakba építi be.

A történtek nem tesznek jót Izrael és Egyiptom éppen csak javulásnak indult viszonyának.

Kép: ynetnews.com

Megszakítás