Több tízmillió dollárt küldött Irán a Hamásznak, hogy újraépítse a tavaly nyáron lerombolt, terroristák által használ alagutakat a palesztin területek és Izrael között.

A London Telegraph értesülése szerint, az izraeli Déli Parancsnokság egyik vezetője megerősítette: a Hamász ismét kiássa a járatokat, hogy újraindítsák a támadásokat Izrael ellen. Várhatóan még több pénz áll majd Irán rendelkezésére, ha a nukleáris megállapodás részeként feloldják a nemzetközi szankciókat. Az izraeli hadsereg tavaly nyáron sok alagutat berobbantott, ezek közül az egyik egy kibuc közelében ért a felszínre.

A Déli Parancsnokság tábornoka Sami Turgeman azt nyilatkozta: egyértelmű, hogy újrakezdték az alagutak újraásását, és legalább annyit szeretnének létrehozni, mint, amennyi a tavalyi akció előtt volt. A beszámolók szerint Teherán segít a Hamásznak feltölteni a rakétakészleteket is, amik az izraeli légierő támadásaiban megsemmisültek. Állítólag 100 ezer rakéta áll bevetésre készen, hogy északról és délről egyszerre támadva próbára tegyék a rakétavédelmi rendszer képességeit. Ezt a forgatókönyvet egyszer már alkalmazták a terroristák és időről időre veszélyesebb lesz a helyzet.

 

Kép: embassies.gov.il