A lencsét ősidőktől fogva termesztik a Közel-Keleten. A zsidó hagyományban ez a fehérjékben és élelmi rostokban igen gazdag élelmiszer a gyászidőszak szokásai közt játszik szerepet: korongszerű alakja az élet körforgásának folyamatosságát szimbolizálja, a kezdet és vég nélküliséget, a folyamatos megújulást, és ezzel párhuzamosan a folyamatos elmúlást. Egy másik magyarázat szerint, ahogyan a kerek lencse gurul tovább és tovább, úgy adódik tovább a gyász és az elmúlás az emberek között, mindenki a saját idejében kerül sorra.

A Toldot hetiszakaszban, ez található:

És főzött Jákob főzeléket; Ézsau pedig jött a mezőről és fáradt volt. És mondta Ézsau Jákobnak: Adj ennem, kérlek, ebből a vörösből, mert fáradt vagyok; azért nevezték el Edómnak. Jákob pedig mondta: Add el nekem ezen a napon a te elsőszülöttségedet. És mondta Ézsau: Íme, én megyek a halál elé, minek is nekem az elsőszülöttség? De Jákob mondta: Esküdj meg nekem ezen a napon, és ő megesküdött neki; és eladta elsőszülöttségét Jákobnak. Jákob pedig adott Ézsaunak kenyeret és lencsefőzeléket; ez evett, ivott, fölkelt és elment. Így vetette meg Ézsau az elsőszülöttséget. (1Mózes 25:29-34)

Észáv (Ézsau) eladta elsőszülöttségét testvérének, Jáákovnak. Az elsőszülötteknek különleges előjogai voltak abban az időben: a családfő halála után az elsőszülött vált a család fejévé, kétszeres részt kapott az örökségből, és ő vitte tovább a család vérvonalát is – ez esetben nem kisebb dologról volt szó, mint Ávráhám ősatya vérvonaláról. Nem csoda hát, ha a Tóra kiemeli, hogy Észáv egyszerűen, egy tál lencséért lemondott e privilégiumról. A zsidó tradíció szerint Jáákov nem véletlenül főzött éppen lencsét: a hagyományos egytálételt apjának, Jiccháknak készítette, aki saját apját, Ávráhámot gyászolta.

Szokás, hogy azon a szombaton, amikor ezt a szakaszt felolvassák, egy tál lencsefőzelék – nezid ádásim – is kerül az asztalra. Vörös lencséből készül, ahogyan a bibliai történet főzeléke is készülhetett. Főzés előtt alaposan válogassuk át és mossuk meg a szemeket, nehogy kártevő kerüljön az ételbe.

Lencsefőzelék

párve, tojás- és gluténmentes

1 pohár vörös lencse/barna lencse

3 pohár víz

3 répa kis kockákra vágva, vagy 1 felkockázott répa és 2 pohárnyi, kockára vágott tök

1 hagyma apróra vágva

2 gerezd fokhagyma összetörve

1-1 kiskanál kurkuma és őrölt római kömény

1 babérlevél

Só, bors ízlés szerint

A tálaláshoz: felaprított petrezselyem, vagy koriander

A lencsét átvizsgáljuk, majd tálba tesszük. Hideg vizet eresztünk rá, kézzel erőteljes mozdulatokkal megkeverjük, majd megvárjuk, míg leülepszik. Néhányszor megismételjük, amíg megbizonyosodunk arról, hogy nincsen bogár a szemek között. Miután átmostuk a lencsét, lábosba tesszük, hozzáadjuk a vizet, és felforraljuk. A tetején képződött habot kanállal eltávolítjuk. Hozzáadjuk a zöldségeket, valamint a fűszereket, és kis lángon, letakarva, mintegy 20-25 perc alatt puhára főzzük. Az elpárolgott vizet szükség szerint pótoljuk, nehogy leégjen az étel. Felaprított petrezselyemmel, vagy korianderrel megszórva, melegen tálaljuk.

Megszakítás