A tegnap megkötött tűzszüneti megállapodásra hivatkozva a mai napon bejelentette lemondását Avigdor Liberman. Jön az előrehozott választás?

Liberman az Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) frakció rendkívüli értekezletén jelentette be a lemondását, amely két nap múlva lép érvénybe. „Ha Liberman valóban lemond, akkor elkerülhetetlen a kneszet feloszlatása” – közölte a koalíció egyik képviselője a Jediót Ahronót című újsággal még a bejelentés előtt. Az izraeli törvények szerint a miniszter lemondásával Benjámin Netanjahu miniszterelnökhöz kerül vissza a védelmi tárca irányítása.

„A tegnap történtek, a Hamásszal folytatott egyezkedés a terrornak való behódolással ér fel. Nincs erre semmiféle más meghatározás, nincs ennek semmiféle más jelentése”- indokolta lépését a médiának Liberman. „Jelenleg csak rövid távra vásárolunk nyugalmat annak árán, hogy hosszú távon súlyos csapás éri nemzetünk biztonságát”- tette hozzá élesen bírálva a Hamásszal előző napon kötött megállapodást.

Az izraeli biztonsági kabinet keddi üléséről beszámoló sajtójelentések szerint ugyanakkor az ülésen Liberman nem szállt síkra a készülő fegyverszünet ellen, amikor a vita összegzésekor Netanjahu bejelentette. Avigdor Liberman távozásával várhatóan Szofa Landver, a bevándorlók ügyeivel foglalkozó miniszter is távozik hivatalából.

A Zsidó Otthon (Bájt Hajehudi) nevű jobboldali párt belső köreiből származó információ szerint a pártot vezető Naftali Bennet csak azzal a feltétellel hajlandó bennmaradni a kormányban, ha ő kapja meg a védelmi tárca irányítását.

MTI/zsido.com

Megszakítás