Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

Kutyafesztivált tartottak Tel-Avivban. A rendezvény a kutyát jelentő kelev és a város nevéből kreált „Kelaviv” nevet kapta. Tel-Avivot sokan a világ egyik leginkább kutyabarát városának tartják. Annyi bizonyos, hogy minden 17. lakos ebtulajdonos, és ez világrekord. A rendezvényre mintegy tízezer ember és hasonló létszámú négylábú látogatott el. A fesztivál központja a város északi részén található Bnéj Dán kutyaparkban volt. A kutyákat és gazdáikat számtalan programlehetőség várta. Kipróbálhatták a kutyamasszázs különböző fajtáit, holisztikus kezelést kaphattak az állatok, és végigkóstolhatták a különböző tápszergyártó vállalatok kínálatát. Bemutatkoztak a kutyapanziók, a kutyaiskolák, a kutyakozmetikák és a kifejezetten a kutyák számára készülő ruházatot és divatcikkeket gyártó cégek is. A kutyamenhelyek is kitelepültek a fesztiválra, ezért számos gazdátlan állatnak sikerült új otthont találniuk.

kutya

Természetesen a politikai aktivizmus sem maradhatott ki a programból: a résztvevők petícióban követelték, hogy vizsgálják felül az Izraelben “veszélyes ebnek” nyilvánított fajták listáját. A felsorolásban szereplő fajták (pl. rottweiler, argentin dog, bull terrier) tenyésztését tiltja, tartásukat pedig nagyban megnehezíti a törvény. A tiltakozók szerint az önkényesen megállapított lista igaztalanul bélyegez meg bizonyos fajtákat.

Tovább folytatódik az izraeli termékek bojkottja elleni harc

Jehuda és Somron önkormányzatai olyan kereskedelmi weboldalt indítanak, amely kizárólag a területükön készült termékeket árusítja. Az oldal az Ebay és az Amazon által használt szoftvert alkalmazza, és elsősorban élelmiszeripari és kézműves termékeket forgalmaznak rajta. A webáruház ötletgazdája Oded Revivi, Efrát városának polgármestere. “Nagyon gyorsan megértettük, hogy új megoldásokat kell találnunk. Ezzel a módszerrel úgy juttathatjuk el a tőlünk származó termékeket a külföldön élő fogyasztókhoz, hogy megkerüljük a különböző, delegitáló szabályokat, melyeket a világ számos országában a BDS mozgalom hatására hoztak.”

polgarmester

Az oldalon hamarosan olyan turisztikai csomagok is elérhetőek lesznek, melyek a Biblia földjére invitálják a zsidó és a keresztény látogatókat egyaránt. Az ajánlott helyszínek jelentős része nem szerepel az utazásszervező cégek kínálatában – elsősorban politikai és biztonsági okokból, de gyakran egyszerűen azért, mert nincs róluk tudomásuk. A helyi lakosok által szervezett túrákon így olyan különleges helyekre lehet eljutni, amikre egyébként nincs lehetősége az Izraelbe látogatóknak.

Terrorszervezetet segített, az ENSZ mentelmi jogot adna neki

Az izraeli kormány felháborodással fogadta és utasította el az ENSZ egy kérelmét, melyben egy bebörtönzött dolgozójának kért diplomáciai mentelmi jogot. Izrael a múlt hónapban tartóztatta le a 38 éves Wáhid ál-Burst, aki az ENSZ alkalmazásában Gázában dolgozott mérnökként, s pozícióját kihasználva a Hámászt segítette.  Burs a terrorszervezet hajói számára építtetett tengeri kikötőt a világszervezet forrásainak felhasználásával, illetve az újjáépítési segélyprogram keretein belül előnyben részesítette a Hámász tagok házainak renoválását. Emánuel Náchson, az izraeli külügyminisztérium szóvivője kijelentette: “Izrael elutasítja, hogy egy nemzetközi szervezet alkalmazásában álló és a Hámászt támogató személy diplomáciai védelmet kapjon. Felháborító, hogy egy terrorszervezetet segítő embernek akar az ENSZ mentelmi jogot biztosítani. A diplomáciai védelem semmilyen körülmények között nem használható terrrorcselekmények elkövetésének elősegítésére.” Dani Danon, Izrael ENSZ nagykövete figyelmeztette a Gázában működő szervezeteket: “A nemzetközi szervezetek által elköltött minden egyes dollárnak és az általuk alkalmazott minden egyes embernek csak az lehet a feladata, hogy a gázai lakosságot segítse, nem pedig az, hogy a terrorizmust támogassa”.

Kábelvasút épül Jeruzsálemben

Az új közlekedési eszköz levegőben köti össze a modern nyugati városrészt a keleti oldalon lévő történelmi és vallási helyszínekkel. A vonal a régi jeruzsálemi vasútállomásról indul, megáll a Siratófal közelében, az Olajfák-hegyén és az Óváros oroszlános kapujánál. Nir Bárkát, Jeruzsálem polgármestere kezdeményezte egy újabb állomás létrehozását a Dávid városa mellett található Siloách forrásnál is, ahonnan a szentélyek idejében a vizet merték.

kábelvasut

Mivel a helyszín az ellenséges arab negyed, Szilwán mellett fekszik, sokan ellenzik e lépést. A polgármester válaszul elmondta, hogy a beruházásnak nemcsak turisztikai, hanem ideológiai okai is vannak. “Azt szeretném, ha zsidók és nem-zsidók egyaránt megtapasztalhatnák, hogy milyen volt megmerülni a Siloách forrás vizében, majd felzarándokolni a Templom-hegyre. Ezen kívül az is egyértelmű lesz a nagyvilág számára, hogy kihez is tartozik valójában ez a város. Egy ilyen élmény után még a baloldaliak is jól össze lesznek zavarodva, hiszen látják majd, hogy a zsidó nép és Jeruzsálem kapcsolata megbonthatatlan.” Bárkát hozzátette, hogy a 125 millió sékeles (9 milliárd Ft) beruházással 10 millió turistát szeretne a fővárosba vonzani. Azt is reméli, hogy a kábelvasút hatására jelentősen csökken a belvárosba érkező buszok és személyautók száma, ami jótékony hatással lesz a levegőminőségre és a zajterhelésre is.