Vannak, akik visszajáró vendégek az EMIH és a magyarországi chábád mozgalom által szervezett közösségi szédereken, míg minden évben akadnak szép számmal, akik életükben először vesznek részt ilyen eseményen.  A szokatlan rossz idő sem volt akadály: a termek zsúfolásig megteltek, és míg odakint szakadt a hó, az ünneplő sokaság hangulata a tetőfokára hágott. Míg a magyar nyelvű magyarázatokkal tarkított szédereken közel félezren gyűltek össze, addig a magyarországi izraeli közösség ugyanennyi résztvevővel a Merriot szállóban idézte fel az egyiptomi kivonulás történetét. 

Gyerekek a gyermekoktatási központban

Idén másodszor adott otthont a központi chábád szédernek a Bet Menachem Gyermekoktatási Központ. Az ünnepre feldíszített nagyteremben mindkét este körülbelül 100-100 vendég gyűlt össze. A gyerekeket külön programmal várták, így sok család választotta ezt a helyszínt az ünnepi vacsorához. Egy résztvevő, akik életükben először vette részt széderestén, elsősorban a családias hangulatot emelte ki: nem gondolta, hogy egy vallási szertartás ilyen vidám esemény lehet. Emellett a gyerekek részvétele ragadta meg a figyelmét, és az, hogy nem csendes szemlélői csak, hanem aktív résztvevői az eseményeknek.

Családias hangulat Óbudán

Az Óbudai zsinagógában családias hangulatban telt az ünnep első két estélye. A csodálatos vacsora, az érdekes magyarázatok és a gyerekeknek szervezett külön program mind emlékezetessé tette az estét. A hágádával kapcsolatos kérdéseket rendhagyó módon, játékkal egybekötve vitatták meg: az asztalok egymással versengve adták meg a válaszokat a kérdésekre.
Az ünnep különleges vendége Hirschfeld Oszkár (Jechezkel) volt. Az izraelben is nagy népszerűségnek örvendő kántor nem ismeretlen a magyar közösség tagjainak: évek óta elmaradhatatlan résztvevője a Vasvári Pál utcai zsinagógában az őszi nagyünnepeknek, megindító éneke és szívhez szóló imái felejthetetlen élménnyé varázsolják az ünnepi istentiszteleteket. Ezúttal kivételesen Óbudán tett tiszteletét az ünnep alkalmából, és nem csak a szédereken, de az imákon előimádkozóként is részt vett.

Fiatalok szédere

A Keren Orban rendezett ifjúsági széder, ahol mottójuk szerint „a jó hangulatról nem csak a négy pohár bor gondoskodik” évek óta töretlen népszerűségnek örvend. Így volt ez idén is: sok ismerős és jó néhány új barát gyűlt össze, hogy az odakint tomboló hóvihar ellenére mély magyarázatokkal és izgalmas okfejtésekkel merüljenek el a hágádá szövegében. Fuchs Jehoshua rabbi és Faith Aser rabbi különleges kabbalisztikus magyarázatokkal fűszerezte a már jól ismert szöveget, így idén is értékes és érdekes estet tölthettek el azok, akik csatlakoztak a fiatalok széderéhez.

Megszakítás