A Jeruzsálemben folyó ásatások nap mint nap szolgálnak újabb meglepetésekkel.

Az izraeli régészek, Nachson Zanton és Dr Joe Uziel vezetésével, egyedülálló leletre bukkantak a Jeruzsálem falai körül folytatott feltárások keretében. A lelet egy faragott kőből épült kis lépcsősor, mely egy kis pódiumra vezetett. Ilyen építménnyel még egyáltalán nem találkoztak az ásatások során.

A pódium azon a Heródes korabeli utcán állt, mely a Siloach medencétől vezetett fel a szentély felé és a mai Siratófal mentén folytatódott észak felé. Ennek az utcának egy része korábban fel lett tárva és az alatta vezető hatalmas vízelvezető csatorna ma is bejárható. A Dávid városától indulva, a föld alatt, el lehet jutni egészen az ún. Davidson régészeti parkig, a Templomhegy délkeleti sarkáig.

Több elképzelés is született azzal kapcsolatban, hogy mire szolgálhatott ez az emelvény, amely mellett a Szentélybe igyekvő tömegek elhaladtak. A legvalószínűbb, hogy valamilyen kikiáltó állhatott rajta, aki talán a hivatalos közleményeket hirdette ki, vagy bölcs tanításokat, a legfrissebb híreket, esetleg pletykákat lehetett itt hallani.

A lépcsősort már száz évvel ezelőtt is felfedezte két brit régész, de tévesen egy a későbbi korokban épült ház bejárataként azonosították.

 

Dan Diamant

 

Forrás: Ynet

 

Kép: Saj Levi, Izraeli Régészeti Hatóság

 

Megszakítás