Matthias Braun alkotását, amely a zsidóüldözés okozta veszteséget és hiányt jeleníti meg, csaknem nyolcvan évvel azután avatták fel, hogy az utolsó, zsidókat deportáló szerelvény is kigördült a würzburgi vasútállomásról.

A szoborcsoport elhagyott bőröndökből, hátizsákokból és különböző, utazáshoz szükséges tárgyakból áll, melyek kőből, kerámiából és egyéb anyagból készültek. A tulajdonos nélkül maradt csomagok a főpályaudvarral szemben állnak, mellettük tájékoztató oszlopok és régi fotók láthatók.

Az egyik, nyitott bőröndben a híres izraeli költő, Jehuda Ámicháj „Kis Rut” című verse látható. Ámicháj családja még a harmincas években menekült el Németországból, gyermekkori barátját, Rut Hannovert azonban a sobibori haláltáborban gyilkolták meg. Versét az ő emlékére írta.

Braun a modern technológiát is felhasználta: a csomagokról QR-kód olvasható le, melynek segítségével Würzburg, illetve a deportálások során lakossága egy részét elvesztő más települések egykori zsidó polgárairól szerezhetünk ismereteket. Az ezen a vonalon szállított zsidók számára a Prágához közeli Theresienstadt koncentrációs tábor jelentette a végállomást.

Josef Schuster, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke, aki maga is würzburgi lakos, elmondta, hogy a szoborcsoport valószínűleg az első olyan emlékmű Németországban, amely a holokauszthoz köthető tárgyakat az emlékezés központi helyszínén, a helyi közösségi térben helyezi el.

Würzburgban 1943-ban zajlott az utolsó nagyobb deportálás. A háború előtt ezen a vidéken, a bajorországi Alsó-Frankföld régióban működött a hitközségek legsűrűbb hálózata egész Németországban. 1941 és 1944 között 2069 zsidót hurcoltak innen Theresienstadtba.

Schuster javaslatára felkérték a térségben lévő mind a 109 települést, hogy vegyenek részt a projektben, s így közösen hozzanak létre egy emlékműláncot, amely számos, egymástól távol elhelyezkedő elemből álló. Eddig 69 város jelezte, hogy részt kíván venni a kezdeményezésben. Az emlékműállításhoz egy fiataloknak szóló oktatási program is csatlakozik. A teljes projekt költsége eléri a 250 ezer eurót (86 millió Ft).

A koronajárvány miatt bevezetett rendelkezések miatt mindössze ötvenen lehettek jelen az avatóünnepségen, de internetes közvetítés segítségével távolról is követni lehetett a rendezvényt.

zsido.com

Forrás: TOI