A tervek szerint 2020 májusától átszállás nélkül lehet Tel-Avivból Casablancába repülni.

Gonen Usziskin, az El-Al légitársaság vezérigazgatója Marokkóba látogatott, hogy előkészítse egy közvetlen légijárat megnyitását a két ország között a marokkói nemzeti légitársaság, a Royal Air Moroccos közreműködésével.

Bár Marokkóban ma már csak néhány ezer zsidó él, Izraelben több százezer ember rendelkezik marokkói gyökerekkel. Az utóbbi időben közülük egyre többen látogatnak el az észak-afrikai országba, hogy a múltjuk után kutassanak, illetve gyakori a Marokkóban eltemetett híres rabbik sírjához való zarándoklat is. Az utazók jelenleg isztambuli, barcelonai, vagy madridi átszállással juthatnak el az észak-afrikai országba. A közvetlen járat jelentősen lerövidítheti a menetidőt és csökkentheti a költségeket.

A marokkói király többször tett már gesztust országa zsidó közössége felé. VI. Mohamed három évvel ezelőtt például részt vett a casablancai zsinagóga megnyitóján, nem sokkal később pedig azzal került be a zsidó világ híreibe, hogy visszaadta Marrakes zsidó negyedének eredeti nevét. Nasszer Bourita, marokkói külügyminiszter üdvözölte az izraeli turisták számának emelkedését. “Más arab és muszlim országokkal ellentétben számunkra nem idegenek a zsidók és az izraeliek. A zsidókkal mindig is békés szomszédságban éltünk együtt” – mondta a miniszter.

A turisztikai együttműködés mellett a két ország politikai kapcsolatai is javulni látszanak. Beszámolók szerint Mike Pompeo amerikai külügyminiszter személyesen tárgyalt VI. Mohamed királlyal az Izraelhez való közeledés ügyében.

zsido.com

Forrás: hamodia