Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szervezésében immár harmadik éve megvalósuló rendezvényen nemre, korra, felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül bárki kipróbálhatta a tradicionális, kóser zsidó kalács elkészítését. Több tucat magyar és külföldi jelentkező sütött zsidó kalácsot Fűszeres Eszter, gasztroblogger és Szilánk Zsuzsa, a Maimonidész Gimnázium igazgatója segítségével.

 

A 3. Mega Barhesz Akadémia résztvevői csütörtök délután nemcsak a zsidó kalács ízébe kóstolhattak bele, hanem a tradicionális sütés kulisszatitkaiba is betekintést nyerhettek Fűszeres Eszter gasztroblogger, valamint Szilánk Zuszsa, a Maimonidész Gimnázium igazgatója, az esemény házigazdái segítségével. A regisztrációt követően a szervezők által biztosított kóser alapanyagok felhasználásával mindenki saját kezűleg gyúrhatta össze a tradicionális zsidó péksüteményt, és süthette ki a különleges kemencék segítségével saját barheszét. A hangulatos programon sokan életükben először próbálták ki a  barhesz készítést, a folyamatosan érkező résztvevők három turnusban gyúrták, fonták és sütötték a tésztát, és a gyerekek is kivették a részüket a kalácskészítésből. 

bty

A barheszsütés folyamatán és a kalács receptjén kívül a házigazdák beavatták a közönséget a kóser konyha jellemzőibe, Faith Asher rabbi, pedig röviden összefoglalta a barhesz elnevezés eredetét, illetve kiemelte, hogy a zsidó vallás szerint szombatonként három, ünnepnapokon két lakomát tartanak, és alkalmanként két-két barheszre mondanak áldást, emlékére annak, hogy a sivatagi vándorlás során két adag manna hullott péntekenként.