Izrael földalatti betonalagúttal keríti körbe a Gázai-övezetet, hogy megakadályozzák a terroralagutak behatolását izraeli területre. Az építkezés tervezett költsége 2.2 milliárd sékel (144 milliárd forint). “Nem akarjuk átvenni az uralmat Gázában, de a jelenlegi kormánnyal sem tudunk együttműködni. Nem engedhetjük meg, hogy egy folyamatos, alacsony intenzitású háború állapotában éljünk. Éppen ezért a következő összecsapás a Hamasszal egyben a legutolsó is lesz. Nem keressük a konfliktust, de egy jövőbeni háború elkerülhetetlen. Ez olyan fenyegetést jelent Izraelnek, melyre minden eszközzel fel kell készülnünk” – mondta a Védelmi Minisztérium egyik magas rangú tisztviselője.

Ezzel egy időben a hadsereg megkezdte az északi, libanoni határ megerősítését is. A határ közelében lévő települések védelmében falat építenek az eddigi kerítésrendszer helyén. Az utóbbi időben Hászán Nászrállá, a Hezbollah vezetője többször fenyegette meg Izraelt támadással és a határmenti terület elfoglalásával, a második libanoni háború 10. évfordulója kapcsán.

Gázai informatikusoknak ad munkát egy izraeli vállalat

Izrael gazdaságának egyik húzóágazata a high-tech ipar, melynek vállalatai a világ élvonalába tartoznak. Az utóbbi időben egyre több izraeli cég helyezi tevékenységének bizonyos elemeit külföldre, elsősorban Indiába. A Mellanox vállalat úgy döntött, hogy inkább a szomszédban néz körül új munkaerő után kutatva, és a Palesztin Hatóság területén élő szakembereket kezdett alkalmazni. A kedvező tapasztalatok után most a Gázai-övezetre is kiterjeszti működését a Nasdaq-on is jegyzett cég. A Hamasz terrorszervezet uralta övezetben élő mérnökökkel sokkal nehezebb a munka, mert utazási tilalom van érvényben, és az izraeli céggel való együttműködés súlyos következményekkel járhat a munkavállalók számára. Egyelőre négy gázai szakember dolgozik a Mellanoxnak, akikkel videokonferencia segítségével tartják a kapcsolatot, és biztonsági okokból nem fedik fel személyazonosságukat. Gázában összesen 5 ezer informatikus él, jelentős részük munkanélküli.

“Ez a program közelebb hozza egymáshoz az embereket. Minél többet dolgozunk együtt, annál fontosabb lesz mindenki számára a békés együttélés megteremtése. A palesztin területen élők sokan tanulhatnak tőlünk, és 5-10 éven belül létrehozhatják saját cégeiket.”- mondta a Mellanox vezérigazgatója, Ejál Waldman.

Ejál Waldman a Mellanoxtól
Ejál Waldman a Mellanoxtól
Iskola saját erőművel

A Gázai-övezet határában fekvő Nicánéj Eskol iskola olyan napenergia-rendszert állított működésbe, mely teljes egészében fedezi az intézmény áramfelhasználását. A tanulók végigkövették a tervezési és kivitelezési folyamatot, iskolájukban nagy szerepet kap a környezettudatos oktatás.

“Hétfőn sikeresen átálltunk a saját rendszerünkre. Minden megfelelően működik. Kezdeményezésünknek nevelési üzenete is van. Intézményünk egy “zöld iskola”, mely szem előtt tartja az ökológiai, környezetvédelmi és újrahasznosítási irányelveket. Az új rendszer használatával nem termelünk üvegház hatású gázokat” – mondta a programot támogató területi önkormányzat szakembere.

A 230 kwh teljesítményű naperőmű kivitelezését a Shahar Energy vállalat végezte. Vezetője, Lázár Rothstein szerint “ez a projekt más intézményeket és önkormányzatokat is arra ösztönözhet, hogy ne az elektromos művektől vásároljanak energiát, hanem maguk termeljék meg azt. Így nemcsak a környezetet védik, hanem profitot is termelnek. A Nicánéj Eskol iskola 8.5 milló sékeles (612 millió forintos) beruházását egy még jelentősebb követi: a közeli Noféj Hábszor iskola rendszerének összteljesítménye 630 kwh lesz, és a jövő nyáron áll szolgálatba.”

 A Nicánéj Eskol iskola működésbe helyezett napelemei
A Nicánéj Eskol iskola működésbe helyezett napelemei
Erdőtűz tombolt Jeruzsálemben

Hatalmas erdőtűz pusztított Jeruzsálem nyugati lakónegyedeiben. A Hár Nof és Givát Sául közelében lángra kapott erdőből a szél segítségével gyorsan terjedt szét a tűz. Számos lakásból és irodaépületből evakuálni kellett az embereket. A teljes jeruzsálemi tűzoltóság felvonult a helyszínen, mivel azonban nem bírtak a lángokkal, a közeli Bét Semesből, illetve Binjámin megyéből is érkezett erősítés. A levegőből tíz tűzoltó repülőgép segítette az oltást.

Izraelben a nyári hónapokban egyáltalán nem esik csapadék, ezért az aljnövényzet teljesen száraz. Az elmúlt évek tapasztalataiból okulva sok helyen megritkították az erdőket, illetve olyan fafajtákat ültetnek, melyek kevésbé gyúlékonyak.

Tűz Givát Saulban
Tűz Givát Saulban