Mindenki ismeri a Fröhlich Cukrászdát a budapesti zsidó negyed szívében. Valaha Zürichtől keletre ez volt az egyetlen kóser cukrászda a II. világháború után. Az idén hatvan éves üzletet Fröhlich György alapította 1953-ban a Weis pékség helyén.

A kóser barchesz, és a chala mellett az évek során egyre nagyobb hangsúlyt kapott a cukrászat, lehetett flódnit és ünnepi édességeket, purimi hámánfülét, chanukkai fánkot kapni. De profik voltak még a hagyományos magyar süteményekben is, mint a franciakrémes, a dobostorta, vagy a képviselõfánk és az orosz krémtorta. Emellett saját recept alapján készült a stílusos és ízletes Dávid-csillag alakú mézeskalács.

A cukrászmester éveken át napi 15-18 órát dolgozott, felesége pedig az eladást és az adminisztrációt intézte. Nagy kihívást jelentett egy ilyen üzlet vezetése a pártállami időkben, de emlékezetem szerint később sem volt könnyebb az életük. Utoljára a 90-es években készítettem náluk interjút, abból az alkalomból, hogy ismeretlen tettesek bombát hajítottak a bejáratra. A Fröhlich cukrászda ezen a héten kóser cukrászda lesz. De vajon miért hír ez – kérdezzük Zádor Éva üzletvezetőt – hiszen emlékezetem szerint mindig is az volt.

Nem teljesen – mondja Zádor Éva – igyekeztünk betartani bizonyos szabályokat, de nem voltunk glatt kóserek, emiatt nem mindenki fogadta el illetve fogyaszthatta termékeinket. Ezen most változtattunk. Vasárnap voltunk utoljára nyitva, aztán felújítás, takarítás, kóserelés következett. Majd miután Fuchs rabbi, a mesgiách rendben talált mindent, megnyitottuk a cukrászdát.

A mindenki által kedvelt cukrászda tehát ismét nyitva, és a megszokott finom süteményekkel, de  immár megújult, glatt kóser kínálattal várja az édesszájúakat.

Sz.K.

Megszakítás