A kenyér étkezésünk alapja, ün­nepi asztalunk dísze a fonott bár­chesz, a hétköznapokat is meg­édesíti egy-egy sütemény. Az ötéves Semes Kóser Pékség mindezekről gondoskodik. Győr­fi Lászlót és Preiszler Dánielt a pékség fejlődéséről kérdeztük.

– Napi pár száz termékkel indultak öt éve, ma már naponta akár a 10.000 darabot is eléri a gyár­tás. Miből áll ez a fejlődés?

Gy. L.: A darabszám mellett a kí­nálat is bővült: a hagyományos fe­hérkenyértől kezdve a különle­ges, teljeskiőrlésű pékárukig szá­mos terméket megtalálható a palettánkon. Folyamatosan fej­leszt­jük és bővítjük az üzemet, ami tavaly óta a pékség mellett egy cukrászüzemnek is otthont ad, ahol a Kosher Cakes-szel együtt­működve készülnek egyedi torták és sütemények.

P.D.: Az üzem méretének és fel­szereltségének, gépeinek fejlesz­tése mellett az irodai és logisztikai hátteret is folyamatosan a növekvő munkához igazítjuk. A pékségben egy igazi összeszokott, jól képzett csapat dolgozik, akik elkötelezettek a feladatuk iránt.

1620559_591954864218633_890390785_n

– Hol találkozhatunk a termékeikkel?

Gy.L.: Legnagyobb választékban a Kóser Piac nevű élelmiszerboltban, ahol a többféle kenyeret, pék­süteményeket, zsömléket, kif­li­ket, édes és sós aprósüteményt is vásárolhatunk.  Amire na­gyon büszkék vagyunk, az az, hogy már nem csak rendelésre le­het bárcheszt kapni. Péntekenként roskadoznak a Kóser Piac pol­cai a sok különböző szombati ka­lácstól, bárki, aki megkívánja akár az utolsó pillanatban is beszerezheti a bárcheszét.

P.D.: Bécsben és Budapesten is forgalmazzuk termékeinket, az egyéni vásárlók mellett mindkét helyen zsidó intézmények, óvodák, iskolák, kórházak, zsinagógák és idősotthonok is a vásárlóink közé tartoznak.

– Mi a legnagyobb eredménye az elmúlt éveknek?

Gy.L.: Sok mindent elértünk a ki­tűzött céljaink közül. A legnagyobb eredménynek azt érzem, hogy a költségeink növekedése el­lenére az elmúlt két évben nem emel­tünk árat. Amikor megkezd­tük a munkát öt éve, az volt a célunk, hogy minden zsidó családnak legyen lehetősége kóser pékárut fogyasztania. Azzal, hogy egyre több helyre eljutunk, egyre több embernek segítünk a kóserság betartásában.

– Hogyan ünneplik az 5. évfordulót?

P.D.: A facebookon indítottunk egy nyereményjátékot, ami­vel hűséges vásárlóinkat szeretnénk megörvendeztetni. 

Megszakítás