A Jitró hetiszakaszban szerepel első ízben a tízparancsolat (másodszorra Mózes ötödik könyvében, a Dvárimban). A negyedik parancsolat, a szombat micvája így hangzik:

„Emlékezzél meg a szombat napjáról, hogy megszenteljed azt. Hat napon át dolgozzál és végezd minden munkádat; de a hetedik nap szombatja az Örökkévalónak, a te Istenednek; ne végezz semmi munkát se te, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálód, se barmod, se idegened, ki kapuidban van. Mert hat napon alkotta az Örökkévaló az eget és a földet, a tengert és mindent, ami bennük van és megnyugodott a hetedik napon; azért áldotta meg az Örökkévaló a szombat napját és megszentelte azt.”

Ehhez a néhány sorhoz számtalan magyarázatot, parancsolatot, kiterjesztést fűztek bölcseink az évezredek során, ennek köszönhetően a szombati törvények a háláchá, vagyis a zsidó jog egyik legbonyolultabb és leginkább szerteágazó csoportját képezik. A törvények jelentős része az étkezéssel, illetve az étel elkészítésével, sütéssel-főzéssel, vágással, facsarással, ízesítéssel, melegítéssel, stb. foglalkozik. Míg a sütés-főzés szigorúan tilos, bölcseink megengedik, hogy a szombat előtt elkészült ételt melegen tartsuk. A régi Pesten például a helyi pék kemencéjében melegedtek a sóletes edények, ma azonban már többféle lehetőség is rendelkezésünkre áll, akár elektromos, egyenletes meleget adó melegítőlapok, akár az egész tűzhelyet lefedő alumínium lapok (jiddisül „blech”) formájában (utóbbi alatt egy, vagy két gázlángot meggyújtanak, és az tartja állandó, forró hőmérsékleten a fémlapot). A közös ezekben az, hogy az ételt nem melegíthetjük közvetlenül nyílt tűzön és olyan helyen kell melegednie, aminek a hőmérsékletét még véletlenül sem szabályozhatjuk szombaton. Fontos még, hogy azokat az ételeket, melyek nagyon sok folyadékot tartalmaznak (például levesek) már a szombat bejövetele előtt rá kell tennünk a melegítőlapra. Szombaton csak olyan ételeket helyezhetünk rá, melyek szárazak (pl. rizs, sült hús).

Az alábbiakban töltött paprikát kínálunk. Mivel ez az étel bőségesen tartalmaz folyadékot, hiszen a paprikák és a gombócok sűrű, ízletes paradicsomszószban főnek meg, ezt az ételt mindenképpen fel kell tenni a melegítőlapra, vagy a blechre még a szombat bejövetele előtt.

Tipp: a töltött paprikát érdemes inkább péntek este az asztalra tenni, mert a néhány órás folyamatos melegítés nem árt meg neki, ám szombat délre a sűrű, zamatos paradicsomszósz túlságosan szétfő.

Töltött paprika

húsos, gluténmentes

1/2 kg darált csirkemell

1/2 kg darált pulykamell

2 tojás

1 nagy bögre, előre megfőzött rizs

só, bors és pirospaprika, ízlés szerint

4 gerezd fokhagyma, összetörve

2 sárga és 2 piros kaliforniai paprika

3 doboz sűrített paradicsom

víz, igény szerint

3 ek. szilán (datolyaméz), vagy cukor (ízlés szerint készíthetjük több édesítőszerrel, édesebbre, vagy elhagyhatjuk a cukrot egészen)

½ fej vöröshagyma

3 babérlevél

A darált húst tálba tesszük, hozzáadjuk a rizst, a tojásokat (győződjünk meg róla, hogy nem tartalmaznak vért), a fűszereket és a fokhagymát. Alaposan összedolgozzuk. A paprikákat megmossuk, tetejüket levágjuk, a belsejüket megtisztítjuk, majd a húsos keverékkel megtöltjük őket, szorosan lenyomkodva a tölteléket. A megtöltött paprikákat nagy, széles lábosba helyezzük, mellé kerül a fél vöröshagyma, majd a sűrített paradicsom. Ezt apránként felengedjük vízzel. A főzés során a víz egy része elpárolog, a szós besűrűsödik. Sóval, borssal, babérlevéllel ízesítjük, cukorral édesítjük. Felforraljuk. A maradék húsból megnedvesített kézzel gombócokat készítünk, és óvatosan a már fortyogó paradicsomszószba helyezzük őket. Letakarva, kis lángon, másfél óra alatt készre főzzük.

zsido.com