Hat éven át vesd be meződet és hat éven át metszd meg szőlődet és takarítsd be termését. A hetedik évben azonban szombati nyugalom legyen a föld számára, szombat az Örökkévalónak; meződet ne vesd be és szőlődet ne metszd meg. Aratásod utónövését ne arasd le és metszetlen szőlődnek bogyóit ne szüreteld le; szombati nyugalom éve legyen a föld számára. És legyen a föld szombatjának termése nektek eledelül; neked, szolgádnak szolgálódnak, béresednek és lakódnak, kik nálad tartózkodnak; meg barmodnak és a vadnak, mely országodban van, legyen minden termése eledelül. (3Mózes 25:3-7)

A Behár hetiszakasz többek közt a smitával, a hetedik évvel foglalkozik. A háláchá szerint a smitá évben termett növényeken különleges szentség, a hetedik év szentsége – kedusát sviit – van, ezért nem szabad őket kivinni Izrael Földjéről.

A smitá legalapvetőbb törvénye, hogy a földeket nem szabad megművelni. Annyi munkát szabad csupán elvégezni, hogy a meglevő növények ne pusztuljanak ki (tehát meg szabad öntözni a gyümölcsfákat, vagy az otthoni cserepes növényeket), de nem szabad újabb növényeket ültetni, szántani, vetni, stb. A növények egy része azonban magától is terem, másokat pedig szándékosan úgy ültetnek, hogy még a smitá év tilalmainak kezdete előtt elültetik, hogy az év során teremjenek, és ezeket bizonyos keretek között felhasználhatjuk, ám kereskedni nem szabad az ilyen terményekkel. Az alapvető szabály ugyanaz, amit fent említettünk, vagyis hogy a smitá évben termett zöldségek-gyümölcsök a hetedik év szentségét hordozzák magukban, ezért semmilyen részüket nem szabad eldobni. A háztartásokban ilyenkor megjelenik a pách smitá, vagyis a hetedik évi szemetes, melybe összegyűjtik a szentséget hordozó szárakat, héjakat, almacsutkákat, majd amikor már emberi fogyasztásra alkalmatlanná váltak, akkor dobják ki azokat. Ilyenkor az embernek fokozott mértékben oda kell figyelnie arra, hogy a kedusát sviitet tartalmazó ételekből annyit vegyen, illetve annyit főzzön, amennyi el is fogy, mert a szentség nemcsak a nyers, hanem a feldolgozott terményekben is megmarad.

Szokás külön listát vezetni arról, hogy a háztartásban éppen azon az adott napon, vagy héten melyek a hetedik évi termések és ételek, hogy azokat mindenki kellő tisztelettel kezelje. Ha elteszünk valamit (befőzünk, fagyasztunk, savanyítunk), akkor azon is meg kell jelölni, hogy kedusát sviitet hordozó zöldségből-gyümölcsből készült, hogy amikor később elővesszük, akkor is a megfelelő módon bánjunk vele.

A hetedik év szentsége a következő évekre is kihat, hiszen a hetedik évet követő időszakban még elérhető az előző évi termés. Ezeket a terményeket akkor is a smitára vonatkozó törvényeknek megfelelően kell kezelnünk, ha már véget ért a hetedik év, és ismét a ciklus első évében vagyunk. A smitá évben termett szőlőből készült borral még évekig óvatosan kell bánni, ha az ember kidusnál használja, nehogy kilötykölődjön a felemelt serlegből vagy a szombat búcsúztatásánál, a hávdálá alkalmával, amikor általában egy pici bort kiöntünk, és abban oltjuk el a gyertyát. Smitá évben termett szőlőből készült borral ezt nem tehetjük meg, hiszen azon a hetedik év szentsége van, ezért semmi másra nem használhatjuk fel, mint arra, hogy megisszuk.

A gombára – a termesztés módszerénél fogva – gyakran nem vonatkozik a smitá előírása, és az sem valószínű, hogy a kókusztej Izraelből származna, vagyis szentséget hordozna.

Spagetti kókusztejes gombamártásban

Párve

Tojásmentes

1 fej hagyma

3 gerezd fokhagyma

2 doboz konzerv gomba

Egy kevés olaj

Só, bors, őrölt koriander, ízlés szerint

Néhány ek. felaprított petrezselyem

300 ml kókusztejszín (tejes változathoz főzőtejszínt is használhatunk)

Spagetti, vagy makaróni tészta, ízlés szerinti mennyiségben, sós vízben kifőzve

A hagymát felaprítjuk, a fokhagymát összetörjük, és kevés olajon üvegesre pároljuk. A petrezselymet beáztatjuk, majd miután megbizonyosodtunk arról, hogy nincsen rajta bogár, felaprítjuk. A gombát egy kevés lével a hagymához adjuk (levének nagy részét félretehetjük, levesekhez kiváló ízesítő), hozzáadjuk a fűszereket, és összeforraljuk. Néhány perc forrás után a gombát lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a kókusztejszínt, és lassú tűzön megmelegítjük (de nem forraljuk). Eközben kifőzzük a tésztát, ha elkészült, leszűrjük, és a mártással jól összekeverve azonnal tálaljuk. Tejes változathoz a kókusztejet helyettesíthetjük főzőtejszínnel is.

zsido.com

Megszakítás