A Tóra első fejezete a Berésit. Smini áceret/szimchát Torá kettős ünnepe alkalmával minden évben befejezzük és újra el is kezdjük olvasni a Tórát. Az újrakezdés tehát egyben folytatás is, mint minden emberi újrakezdés. Az új élet is korábbi generációk sorát folytatja, a Tóra újraolvasása is nemzedékek hosszú sorának, évezredek körforgásának része.

Miben különbözik a Tórában leírt kezdet minden más kezdettől? Az Örökkévaló a semmiből teremtette a valamit: jes meájin. Kezdetben nem volt semmi, a Berésitben megteremtett világ nem egy valamihez viszonyított új kezdet, hanem A kezdet, olyan kiindulópont, amire csak az Örökkévaló képes. Isten kezében van minden hatalom, és a semmiből képes volt világot teremteni, ez olyan cselekedet, amilyet az Isten képmására teremtett ember nem képes végrehajtani.

A teremtés azonban nem öncélú volt: az Örökkévaló a Tóráért és Izrael népéért teremtette meg a világot, hogy a micvák teljesítése által a zsidó nép a létező legalacsonyabb világban, fizikai, tárgyi világunkban teremtsen számára a tóratanulás és a parancsolatok teljesítése által lakhelyet. Ennek helyszínéül szolgál a teremtett világ. Ha az ember azon dolgozik, hogy teljesítse ezt az Istentől kapott feladatot, az boldogsággal tölti el. Ennek a munkának egy része a szombat megszentelése, a szombati pihenés – héberül oneg sábát, a szombat élvezete. A szombaton fogyasztott három étkezés elején szokás sok helyen előételt: halat, salátákat szolgálnak fel. Ebbe a sorba illeszkedik az alábbi padlizsánkrém.

Baba ganus – padlizsánkrém

Párve

1 nagy padlizsán

2 ek. olívaolaj

2 ek. frissen facsart citromlé

2 ek. natúr szezámmag-krém (tahini)

2 gerezd fokhagyma

½ kk. só

1-2 ek. felaprított petrezselyem (elhagyható)

A baba ganus a Közel-Kelet országainak ismert padlizsánkrémje. Elkészítésének számos variációja létezik – különféle fűszerekkel ízesíthető, és van, ahol majonézzel helyettesítik a szezámmag-kémet.

A padlizsánt megmossuk, egy villával néhányszor megszurkáljuk, majd forró sütőbe tesszük, és 40-45 perc alatt, időnként megforgatva, hogy minden oldala egyenletesen átsüljön, puhára sütjük. Ha kész, kivesszük a sütőből, és éles késsel felhasítjuk, hogy könnyebben hűljön. Ha már kellőképpen kihűlt ahhoz, hogy dolgozni tudjunk vele, óvatosan kikanalazzuk a padlizsán puha belső részét. Tálba, vagy aprítógép keverőedényébe tesszük, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, és összeturmixoljuk. Igény szerint készíthetünk simább keveréket hosszabb turmixolással, vagy karakteresebb textúrájú krémet néhány mozdulattal. Hűtőszekrényben 3-4 napig áll el.

zsido.com

Megszakítás